Biljke kojima je potrebno samo 6h da PREČISTE VAZDUH u sobi

, LIFESTYLE

Da bi vazduh u prostoru u kome živimo bio kvalitetniji, važno je da dva do tri puta dnevno napravimo promaju u stanu.

Međutim, s obzirom na višenedeljno povećano aerozagađenje u gradovima širom naše zemlje pametnije je prozore držati zatvorenim. A za pročišćenje vazduha u prostoru spas vam mogu biti ove čudesne kućne biljke.

Naučnici američke NASE utvrdili su da su ovih šest vrsta biljaka toliko moćne, da im je potrebno samo šest sati da prečiste vazuh od štetnih materija.

ALOE VERA (lat. Aloe Barbadensis M.)

Dejstvo: Upija formaldehid i višak ugljendioksida i značajno podiže nivo kiseonika u prostoru. Samo jedna saksija ove aloe vere ima isti učinaka kao devet bioloških pročišćivača vazduha.

Održavanje: Aloe vera zahteva svetlo, ali joj ne odgovara previsoka temperatura. Idealno bi bilo da temperatura bude oko 20 stepeni. Ne podnosi mnogo vlage pa je ne bi trebalo zalivati više od jednom nedeljno.

ZELENI LJILJAN (lat. Chlorophytum comosum)

Dejstvo: Odlično upija otrove iz vazduha kao što su formaldehid, ugljen monoksid i benzen. Jedna saksija ove biljke može da prečisti prostor od 200 kvadratnih metara.

Održavanje: Zeleni ljiljan je jako zahvalan za održavanje. Podjenako dobro podnosi i svetlost i hladovinu. Idealan je i za kancelarije, jer mu ne smeta neredovno zalivanje.

BRŠLJAN (lat. Hedera helix)

Dejstvo: Bršljan uklanja 60 odsto plesni iz vazduha i 58 odsto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor. Takođe, uništava i gljivice.

Održavanje: Brzo raste i lako se adaptira na sve osim na vrlo visoke temperature.

LJILJAN MIRA (lat. Spatifilum)

Dejstvo: Ova kućna biljka odlično filtrira otrove iz vazduha, kao što su benzen, formaldehid i trikloretilen. Takođe, prečišćava alkohole i acetone iz vazduha.

Održavanje: Veoma otporna biljka. Uspeva u skoro svakom prostoru, jedino što je važno je da se zimi zaštiti od zamrzavanja. Zaliva dva puta nedeljno i prija mu prskanje lišća. Ne škodi mu ni neredovno zalivanje, jer korenje ima sposobnost skladištenja vode i hrane.

SVEKRVIN JEZIK (lat. Sansieveria trifasciata)

Dejstvo: Svekrvin jezik je poznat kao biljka koja proizvodi najviše kiseonika, posebno noću, pa se preporučuje za spavaće sobe.

Održavanje: Vrlo je otporna i treba joj malo svetla za fotosintezu i malo vode. Tolereriše i suv i vlažan vazduh, ali je ipak nemojte držati ispred ventilatora ili klima uređaja.

FIKUS (lat. Ficus elastica)

Dejstvo: Posebno je delotvoran u prečišćavanju vazduha od formaldehida.

Održavanje: Fikus nije zahtevan za održavanje. Ne treba mu mnogo svetla, pa može stajati u uglu sobe ali, pripazite ako imate malu decu, jer njegovi listovi mogu biti otrovni.

Izvor: BIZLife