Tri tajne srećnih praznika

, LIFESTYLE

Za nama su praznici – period godine koji se provodi u krugu porodice, prijatelja i voljenih ljudi. Svi jedva čekamo da se okupimo oko ukrašene jelke i zajedno otvaramo poklone, uz mnogo smeha i dobre hrane. Prva asocijacija na praznike je mir, ljubav i sreća. Ali, u stvarnosti i nije sve tako sjajno i bajno.

Ljudi vode živote pune obaveza, posvećeni su poslu i teško im je da se organizuju da bi postigli sve što žele. Ovo se posebno primećuje za vreme praznika, kada smo često sprečeni da pomerimo svoje obaveze kako bismo mogli da provedemo praznike sa najbližima. Pored toga što mnogi moraju da putuju da bi se vratili u rodne krajeve za Božić i Novu Godinu, ne smemo da izostavimo i odlazak u kupovinu, spremanje hrane i ukrašavanje kuće. Sve ovo može biti zaista iscrpljujuće, pogotovo kada već imamo posla na pretek. Kao rezultat ovoga, prazničnu radost koju svi želimo a osetimo, često zamenimo stresom i iscrpljenošću.

Ovo su neki od saveta koji će vam pomoći da ponovo shvatite suštinu praznika i da se maksimalno opustite:

Budite zahvalni

Budite zahvalni što ste voljeni i zdravi, što praznike nećete provesti sami, i što na kraju dana neko uvek misli na vas. Sreća je u malim stvarima-uživajte u svakoj pahuljici snega, zalasku sunca i ukusu dobrog kuvanog vina.  Pomislite na sve ljude do kojih vam je stalo i potrudite se da sa njima provedete mnogo lepih trenutaka. Evo jednog zadatka za vas: Držite dnevnik pored kreveta i svake večeri  napišite tri stvari  na kojima ste zahvalni. Ovaj jednostavan čin će vam promeniti perspektivu gledanja na stvari i pomoći vam da shvatite šta je u životu istinski važno i vredno pažnje, a šta nije.

Budite prisutni

Iako vas odmah posle praznika čekaju obaveze i morate se brzo vratiri poslu, potrudite se da se isključite bar na nekoliko dana. Na taj  način ćete pokazati bliskim ljudima da vam je stalo do njih. Nemojte nositi lap topove, silne rokovnike ili knjige, budite prisutni, fokusirajte se samo na sadašnjost i odbacite sve negativne misli!

Naspavajte se

Praznici su deo godine kada napokon možete isključiti svoje budilnike. Ako želite stvarno da smognete snage i uživate u prazničnoj euforiji bez ikakvih prepreka, onda se prvo odmorite. Dug i miran san doprinosi i emotivnom i fizičkom zdravlju. Zato iskoristite praznike i uživajte što više možete-putujte, razmenjujte poklone i volite se.

Srećni praznici!

Autorr: Dragana Lanzolla