Stres tokom studiranja: Uzroci i kako ga pobediti (3.deo)

Kako pobediti stres tokom studiranja?

Stepen razvijene tolerancije prema stresu je od presudnog značaja kako za studenta, tako i za odraslog čoveka. Praktično je nemoguće uticati na uslove u obrazovnom sistemu, i zato je mnogo efikasnije NE „boriti se protiv sistema“, već tražiti načine za normalizaciju stresa.

Najefikasnije metode za prevazilaženje stresa tokom studiranja uključuju preispitivanje i izmenu negativng stava prema onome što se događa i savladavanje načina za izlaženje iz negativne situacije. Za ovo psiholozi preporučuju nekoliko metoda:

Pisanje dnevnika

Odavno je dokazano da je veoma korisno „prenosti na papir“ brige, misli i emocije. Ovo omogućava da se oslobodite negativnih misli i olakšate psihu. Takođe je korisno da analizirate zapisano da biste shvatili šta je uzrok stresa i našli načine za njegovo rešavanje.

Bavljenje sportom

Fizička aktivnost omogućava da se osećate mnogo bolje, i mentalno i fizički. Trening, vežbe, trčanje i slične aktivnosti su odlična prilika za oslobađanje suvišne energije i smirivanje. Naravno, i zdravlje ćete poboljšati zahvaljujući sportu.

Promena aktivnosti

Vikend ne bi trebalo provoditi poput radnog dana, kažu stručnjaci. Najbolje bi bilo totalno promeniti okruženje i aktivnosti. Možete otići na kampovanje i prenoćiti u šatoru, skijati ili organizovati roštilj sa prijateljima u prirodi. Što je više „neobičnih“ dana u životu, to je bolje za organizam i psihu.

Postoji zapravo puno načina da se borite sa stresom tokom studiranja, i objektivno govoreći, oni se nimalo ne razlikuju od borbe sa stresom na poslu i običnom životu. Ali postoje i posebne situacije kojima je potreban specifičniji pristup. Jedna od takvih situacija je predstojeći ispit.

Čak i malo stresa uoči ispita loše utiče na koncentraciju tokom pripreme. Najbolji način da to izbegnete je da eliminišete stresogene faktore ili da pokušate da se prilagodite njima. Pored toga, ne bi trebalo da propuštate predavanja i najbolje je da na vreme počnete sa prikupljanjem materijala i učenjem i ispunjavate sve zadatke koje zadaju profesori. U nekim slučajevima i to ne pomaže jer postoje vrlo emotivni ljudi koji su stalno pod stresom, iako su u potpunosti spremni za ispit. U tim situacijama bismo preporučili čaj od matičnjaka, kamilice, nane ili valerijane. Izbegavajte sedative i druga neprirodna sredstva za smirenje.

I pravilnu dnevnu rutinu ne smete zanemariti. Da biste održali produktivnost i efikasnost, brinuli se što manje i bolje učili, preporučljivo je da zaspite i budite se u isto vreme, spavate najmanje 8 sati dnevno, pravite pauze od učenja u toku dana i provodite više vremena na svežem vazduhu. Preporučujemo i da pijete što manje kafe, gaziranih sokova i energetskih napitaka. Morate piti više vode i prirodnih sokova, zdravo se hraniti, jesti voće i povrće, ribu, žitarice, koštunjavo voće, čokoladu (ona poboljšava moždanu aktivnost, ali samo trenutno).

Ako primenite naše savete, možete ojačati psihu, normalizovati psihoemocionalno i opšte stanje organizma. Ali možda bi najbolja opcija bila da ne preduzimate mere za neutralizaciju stresa, već da sprečite njegovo stvaranje uopšte. A o tome ćemo pisati sledeće nedelje.

Nastavak sledi sledeće nedelje.

Autor: Marija Ignjatović