10 činjenica koje niste znali o psima

, LIFESTYLE

Svaka životinja je jedinstvena i posebna na svoj način, ali svi znamo da je pas čovekov najbolji prijatelj. Nemoguće je ne voleti ova izuzetno inteligentna, šašava i lukava stvorenja. Po mnogo čemu se psi razlikuju od ostalih životinja – imaju razvijenu emocionalnu inteligenciju, razumeju čoveka i odani su mu do kraja života. Evo i nekih činjenica koje sigurno niste znali o ovim divnim čupavim životinjama.

Psi vam mogu čitati izraz lica

Istraživanja su pokazala da su psi jedine životinje koje mogu prepoznati emocije na čovekovom licu. Mogu prepoznati da li smo srećni, tužni ili ljuti samo gledanjem u naša lica.

Psi vide boje

Među ljudima je često zastupljeno mišljenje da psi vide samo crno-belo. Istina je sasvim drugačija – psi vide boje, ali samo određene.

Telesna temperatura im je viša od čovekove

Prosečna telesna temperatura pasa je između 38 i 39 stepeni celzijusa, dok znamo da je kod čoveka idealna temperatura između 36 i 37. Ovo je jedan od razloga zašto će muve pre sleteti na vašeg psa nego na vas.

Psi, kao i ljudi, mogu da dobiju rak

Rak nije opasan samo za ljude, već i za životinje. 50% pasa starijih od 10 godina u nekom periodu života dobije neku vrstu raka – od limfoma pa sve do raka kože.

Mogu da prepoznaju neke bolesti čoveka

Nedavno istraživanje sprovedeno u Nemačkoj pokazalo je da psi imaju neverovatnu sposobnost prepoznavanja mirisa određenih organskih jedinjenja u ljudskom telu koja su povezana sa rakom pluća.

Psi mrze dim od cigareta

Kada su psi često izloženi duvanskom dimu, to može postati izuzetno opasno po njih – rizikuju da dobiju respiratorne probleme, alergije, pa čak i rak pluća i nosa. Zato se potrudite sa konzumirate cigarete što dalje od njih.

Doživljavaju statički elektiricitet za vreme grmljavine

Mnogi vlasnici pasa znaju da oni mrze oluje i zvuk grmljavine. Većina ljudi veruje da se ovo dešava samo zato što se plaše udara groma i samog zvuka grmljavine, ali to nije tako. Pravi razlog je taj što psi doživljavaju visoke nivoe statičkog elektriciteta tokom oluja i grmljavina. Zbog statičkog elektriciteta oni osećaju peckanje krzna i zato se skrivaju na mestima koja su bliža zemlji, kao što su podrumi.

Mogu da se identifikuju preko otiska nosa

Kao što svaki čovek ima svoj jedinstveni otisak prstiju po kome se može identifikovati, tako i pas ima jedinstvenu njušku i može se identifikovati po otiscima na njoj.

Imaju impresivan vokabular

Još jedan dokaz njihovih kognitivnih sposobnosti je taj da mogu prepoznati i odgovoriti na oko 150-200 reči. Zanimljivo je da se njihova inteligencija može uporediti sa inteligencijom dece od dve godine. Pametnije rase mogu usvojiti čak i do 250 reči.

Psi mogu da štucaju

Baš kao i ljudi, i psi mogu da krenu da štucaju usred brzog jela ili gutanja velike količine vazduha. Osećaj anksioznosti, straha, stresa, pa čak i uzbuđenja može izazvati štucanje. Neki stručnjaci tvrde da je štucanje korisno za pse zato što im pomaže da oslobode gasove koji se nakupljaju u njihovom stomaku.

Autor: Dragana Lanzolla