Napravi pauzu: Vežbe za leđa koje možete raditi za radnim stolom

, LIFESTYLE

Nažalost, ni treneri, ni teretana, ni najbolji gurui nisu nas doveli do ovog teksta. Dovela nas je bol u leđima. Proglašavam bol za vašeg motivatora. Neće vam naplatiti gomilu novca, a naučiće vas. Ne morate ga tražiti, jer vas nalazi sam. Oko termina se ne morate slagati, jer je on uvek slobodan i posvećen baš vama. I ono što je sigurno jeste da onog trenutka kada prestanete da vežbate ovaj učitelj će se sigurno vratiti i biće mnogo nemilosrdniji i neće vas „puštati“. Kako ga ne biste „naljutili“ poslušajte neke njegove savete.

Dragi ti, znam da je tehnologija učinila da postaneš neraskidivo povezan sa tvojim računarom i mnoge poslove obavljaš prikovan za stolicu.

Istraživanja kažu da bi vrh kompjuterskog ekrana trebao biti u visini obrva a radna stolica blago nagnuta napred. Takođe savetuju i da svakih 20-30 minuta napraviš pauzu i ustaneš uz obavezan unos vode da bi ti organizam bio hidriran.

Istezanje torzoa

Torzo je anatomski naziv za gornji deo ljudskog tela i uključuje grudi, abdomen i leđa.

Prva vežba se izvodi dok sediš uspravno ne pomerajući kukove. Cilj je  rotiranje gornjeg dela tela pomažući se naslonom stolice, kao kada želiš da vidiš da li te neko “špijunira” iza. Vežbu ponovi do trenutka kada na ugledaš iza sebe srodnu dušu.

Drugu vežbu izvodiš tako što prekrstiš prste i podigneš ih ravno iznad glave. Zažmuri i ne gledaj u te sijalice. Zatim se blago povijaš u levu i desnu stranu, zadržavajući se par sekundi u povijenom položaju. Vežbu ponoviti deset puta za svaku stranu dok se ne oseti prijatno zatezanje u predelu  leđa.

Treća vežba zahteva da prekstiš noge i jednostavno se istežeš u pravcu  poda pokušavajući da ga dodirneš vrhovima prstiju. Usput možeš naći izgubljenu olovku ispod koleginog stola. Zadržiš se u položaju koliko ti odgovara i vežbu ponoviš onoliko puta koliko smatraš da ti je prijatno. Ili dok ne utvrdiš da li je olovka zaista tvoja.

Istezanje srednjih leđa

Udalji radnu stolicu od stola i prisloni laktove na sto tako da dlanovima dodiruješ predeo između ramena. Zatim, podižeš levi lakat dok drugi miruje na podlozi i rotiraš gornji deo tela u smeru kretanja lakta. To isto uradi sa drugom stranom dok se ne oseti prijatno istezanje u srednjem delu leđa. Nije preporučljivo gledati slike sa bočnih zidova.

Istezanje gornjih leđa

Ova vežba se izvodi tako što zauzmeš položaj sličan lotosovom cvetu bez ukrštanja nogu pokušavajući da spojiš stopala i obuhvatiš ih šakama. Donji deo leđa ne odvajaš od naslona dok se gornjim delom blago povijaš napred. Položaj zadrži tridesetak sekundi i vrati se u prvobitan položaj.

Istezanje donjih leđa

Prva vežba se radi tako što sedeći menjaš položaj karlice napred-nazad dok su ti ruke na kukovima. Blago se povijaš napred sa pogledom prema podu i u sledećem koraku se izvijaš sa pogledom prema plafonu. Ova vežba poboljšava protok krvi kroz donji deo leđa i olakšava mobilnost.

Druga vežba zahteva pomeranje radne stolice u stranu. Sedeći uspravno ukrsti prste ispod butine i privlači levo koleno prema grudima. Za sve to vreme pažiš da se ne naginješ napred ili nazad. Zaista nema smisla da se obrukaš pred kolegama sada kada si ekspert za vežbe leđa. Isteži se tridesetak sekundi i zatim se vrati u prvobitan položaj.

Treća vežba zahteva da naslon stolice postaviš uz zid ili zamoliš kolegu da pridrži stolicu ukoliko nemaš zid. Biće ponosan što je izabran za zvanje asistenta novopečenog eksperta. Sedi na kraj stolice i laktove nasloni na naslon dok šakama podupireš donji deo leđa izvijajući pogled prema plafonu. Glavu možeš dodatno pomerati napred i nazad. Zadrži se u položaju dok osećaš opuštanje u leđima.

Nemoj preterivati u vežbanju ako si početnik, jer je cilj postepeno poboljšanje fizičkog i psihičkog zdravlja. Pozdravlja te tvoj bol sa željom da te ne upozna.

Autor: Ljuba Brković