Pet znakova koji ukazuju na to da ste možda hipohondar

, LIFESTYLE

Sasvim je normalno obratiti se internetu u potrazi za savetom kada vas nešto boli ili se ne osećate baš najbolje. Ali ako neprestano razmišljate o svom zdravstvenom stanju i često prepoznajete simptome raznih bolesti, to onda može postati ozbiljan problem.

Hipohondrija, koja se danas naziva i poremećajem anksioznosti, definiše se kao prevelika briga pojedinca da se ozbiljno ne razboli. To nije samo privremna zabrinutost zbog nekih simptoma koji su vam se javili, već konstantna anksioznost koja vas tera da stalno pratite svoje telo i idete kod lekara.

Postoje mnogi pokretači hipohondrije – stresan život, suočavanje sa nekom bolešću u detinjstvu, bolest roditelja i bliskih osoba i slično. Stalna briga o vašem zdravlju može dovesti do poremećaja vašeg emotivnog blagostanja. Uostalom, ko želi da čitav život provede u strahu?

Hipohondrija može uticati na mnoge stvari u vašem životu. Odnosi koje imate sa drugim ljudima se mogu promeniti jer će mnogima dosaditi vaša stalna preokupiranost zdravljem. Možete imati i problema na poslu, ako stalno uzimate bolovanje da biste otišli lekaru. Da ne govorimo o finansijama – svi dobro znamo koliko lekari znaju da budu skupi.

Ovo je pet znakova koji će vam pomoći da shvatite da li treba da dodate hipohondriju na listu vaših oboljenja:

Guglate svaki simptom koji imate

Povremeno istraživanje nesvakidašnjih telesnih simptoma može biti sasvim normalno, ali sedati za računarom na svakih pet sekundi nije zdravo. Kod hipohondara se normalna pažljivost često pretvara u opsesivnost. Setite se poslednjeg puta kada ste guglali simptome na internetu. Verovatno ste se oprostili sa životom kada ste pročitali gomilu tekstova o raku i drugim ozbiljnim bolestima. Iako je važno da budete informisani o svom zdravstvenom stanju i mnogim bolestima koje postoje, poštedite sebe te anksioznosti internet pretraživanja – odite kod lekara i sačekajte da čujete šta će vam on reći.

Uvereni ste da će neozbiljna bolest prerasti u ozbiljnu

Osobe sa poremećajem anksioznosti su veoma usmerene na stanje svog tela i to može biti loše. Normalno je da preko dana osećate manje bolove. Imaćete glavobolju ako vas je produvao vetar ili ćete osećati bol u mišićima ako ste loše spavali. Hipohondar se prepoznaje po tome što i ovakve sitnice smatra ozbiljnim problemima.

Osećate se dobro, ali stalno brinete o tome da se ne razbolite

Ovo može biti ozbiljan simptom hipohondrije. Osećate se odlično, ali vas ne napušta strah da se vaše blagostanje ne poremeti. Ako je vaš bliski prijatelj imao neku bolest i vi ste proveli određeno vreme s njim, postajete ubeđeni da vam je bolest prenesena i da ćete uskoro završiti u krevetu sa temperaturom 40.

Nastavljate da brinete čak i posle posete lekaru

Upravo ste se vratili sa lekarskog pregleda, nakon što vam je lekar rekao da nemate potrebe za brigom i da je vaše zdravstveno stanje u redu. Ali to nije dovoljno da smanji vašu anksioznost. Oni koji pate od hipohondrije odmah zahtevaju lekarsko uverenje, a onda neprestano o tome pričaju sa svojom porodicom ili prijateljima. Strah koji imaju je stalan i sveobuhvatan.

Posećujete više lekara da biste dobili različita mišljenja

Hipohondar je ubeđen da prvi lekar kojeg je posetio nije dovoljno dobar ili da je nešto ispustio u dijagnozi. Zato odlaze kod drugog, trećeg, pa i četvrtog lekara i ponovo rade iste testove da bi se uverili da bolest stvarno nije prisutna. Potrebno im je da čuju različita mišljenja i dobiju različite savete. Neki čak menjaju lekare sve dok ne nađu nekog ko će se složiti s tim da bolest zapravo postoji.

Autor: Dragana Lanzolla