EkoSPEKTAkulaRna izložba povodom prvog jubileja udruženja ImpactEco

, PULS GRADA

Ekološko udruženje ImpactEco, koje ima za cilj promociju zaštite životne sredine, održivog razvoja i stvaranje pozitivnih ekoloških promena, obeležilo je godinu dana svog postojanja izložbom EkoSPEKTAR, koja je održana u operi i teatru “Madlenianum”.

EkoSPEKTAR je bio centralni događaj u nizu manifestacija i aktivnosti kojim je udruženje ImpactEco proslavilo svoj prvi jubilej. Reč je o izložbi na kojoj je bilo predstavljeno dvadeset najboljih radova fotografa iz Srbije, koji su posvedočili o postojanju dva spektra u našem okruženju i zemlji –  jednog, koji nastaje kao posledica negativnog uticaja čoveka na životnu sredinu i drugog, koji prikazuje lepote naše zemlje koje treba očuvati za buduće naraštaje.

Fotografije koje ističu lepotu prirode bile su izrađene u boji, dok su one uzmemirujuće bile crno-bele kako bi se postigao veći kontrast između dva vida ophođenja prema prirodi.

Goste samog događaja pozdravili su Katarina Nikolić, potpredsednica za marketing i odnose sa javnošću, i Vučeta Obradović, osnivač i predsednik udruženja.

“Želimo da Vam se zahvalimo što ste se odazvali našem pozivu, odlučili da svojim prisustvom uveličate naš događaj, odate priznanje talentovanim fotografima iz cele zemlje i detaljnije se upoznate sa našim trenutnim aktivnostima i planovima za budućnost. Naša misija je aktivan doprinos zajednici kroz društveno korisne aktivnosti, edukacije, konferencije i akcije. Mi podižemo svest ljudi o zaštiti životne sredine i pružamo podršku svakome ko želi da našu zemlju i svet učini boljim i zdravijim mestom za život”, izjavila je Katarina.

Događaj je okupio predstavnike institucija, organizacija i kompanija, koje posluju u domenu održivog razvoja, kao i medije i autore svih izloženih fotografija.

“Svi naši projekti osmišljeni su sa tendencijom aktiviranja zajednice u pravcu ostvarenja ciljeva održivog razvoja, koje su formulisale Ujedinjene nacije. Naša trogodišnja vizija obuhvata edukaciju više od 50 hiljada mladih i 10 hiljada starijih osoba u Srbiji o značaju ekologije, kao i okupljanje 5 hiljada građana u 50 akcija čišćenja širom Srbije”, objasnio je Vučeta.

Nakon kratkog predstavljanja trenutnih i budućih projekata, ImpactEco je predstavio pobednike foto-konkursa “Priroda bez cenzure” i nagradio ih poklon paketom partnera “Cegerina”. Autori dve najbolje fotografije su Maja Vujošević, koja je predstavila negativan čovekov uticaj na okruženje, i Vladimir Gašić, koji je prikazao prirodne lepote naše zemlje.

“Za sam kraj, želimo da se zahvalimo svima koji su uvideli kvalitet našeg rada i podržali naše projekte. Ovim putem zahvaljujemo se i Prijateljima projekta EkoSPEKTAR, koji su omogućili da izložba bude ovoliko spektakularna, a to su: Ćao Šećeru, Premier čokolada, Kabinet brewery pivara, Đumbir Superfood Bar, vinarija Virtus, Konsberry džemovi, BioVita, Coca-Cola Hellenic, Fill papirne slamčice, dr Wolfin, Cegerina i udruženje Živimo zajedno”, rekao je Vučeta.

Nakon pozdravnog govora usledilo je razgledanje izložbe i networking koktel za zvanice.

ImpactEco je ekološko udruženje koje se bavi održivim razvojem i zaštitom životne sredine kroz aktivizam i podsticanje informisanosti o ekološkom značaju. Njihove metode i stilovi uključivanja svih uzrasta u borbu za zdraviju životnu sredinu dizajnirani su tako da generišu radoznalost, entuzijazam i želju za promenama.