Na koji način hrana može pomoći u borbi protiv anksioznosti?

, LIFESTYLE
Autor: Dragana Lanzolla

Anksioznost se može pobediti i za stolom. Ovo je dijeta koja će vam, zajedno sa medicinskim tretmanima, pomoći da smanjite simptome izazvane ovim poremećajem.

Dovoljno je reći da, prema podacima Udruženja za istraživanje anksioznosti i depresije, od ovog poremećaja pati oko 40 miliona Amerikanaca. Pored medicinskih tretmana i terapija, ishrana takođe može biti efikasan lek za smanjenje i suzbijanje simptoma anksioznosti. Neophodan preduslov je da hrana koju konzumiramo bude bogata hranljivim materijama kao što su proteini, vitamini, ugljeni hidrati i masti.

Jedna od najkorisnijih namirnica protiv anksioznosti je riba. Neke vrste, poput lososa, bogate omega 3 masnim kiselinama, igraju ključnu ulogu u normalnom funkcionisanju mozga. Pored toga, ako se redovno konzumira u svakodnevnoj ishrani, riba znatno pomaže pri smanjenju rizika od srčanih udara i zapaljenja.

Čak i stimulativno piće poput čaja može smanjiti anksioznost. Konzumiranje jedne ili dve šolje zelenog čaja dnevno, posle doručka i pre spavanja, može znatno smiriti živce. L- teanin, aminokiselina koja se nalazi samo u čaju, smanjuje stres i deluje opuštajuće. Pored zelnog čaja, takođe je poznata i umirujuća moć kamilice. Šolja kamilice na dan smanjuje mišićnu napetost i razdražljivost.

Ako biste radije grickali nešto, odličan izbor su semenke bundeve, koje sadrže aminokiselinu poznatu kao triptofan, koja reguliše san i raspoloženje. Preporučuju se i orasi, koji zahvaljujući sličnim sastojcima, održavaju mozak zdravim. I najzad, dobra vest za gurmane je i da crna čokolada može biti od velike pomoći. Crna čokolada sadrži 72% kakaa, bogata je antioksidantima i pruža osećaj sitosti i zadovoljstva.

Nemojte preterivati jer stručnjaci preporučuju svega 20. grama čokolade dnevno.Sledeći put kada dobijete jaku želju za ovim slatkišem, počastite se bez straha da će negativno uticati na vašu dijetu!