UPOMOĆ – Šta kada nestane energije za učenje

, LIFESTYLE, STUDENTI

Svima je dobro poznata situacija kada je neophodno da budemo produktivni i završimo obaveze, ali motivacija jednostavno nije prisutna. Dremka izgleda primamljivo. Instagram postaje presudan izvor informacija. Soba mora da se sredi. Kako premostiti ovaj stadijum i zapravo dobiti energiju i volju za učenjem?

Možda dremka i jeste dobra ideja?

Ok. Mozda zapravo jesmo iscrpljeni. Ako ne možemo da se skoncentrišemo nakon dvadeset minuta pokusavanja istog, bolje je poslušati telo nego mučiti sebe. Ali treba dremati pametno! Nikako ne smemo da zaspimo i utonemo u dubok san. Ukoliko se trgnemo iz REM sna, prekidaju se naglo brojni regenerativni procesi i telo, koje je u stanju šoka, postaje još umornije. Dobra ideja je takozvani POWER NAP, kratka dremka do maksimum 30 minuta, taman dovoljna da nas okrepi i vrati nam energiju.

Kratka šetnja

Priroda ima blagotvoran efekat na ljudsku psihu, a šetnja na telo. Kratka šetnja i malo izlovanosti mogu nam vratiti energiju i doneti mir, pripremajući nas za obavljanje obaveza uz više energije. Istrazivači sa Univerziteta u Bristolu su otkrili da se sposobnost koncentracije posle šetnje povećava za čitavih 21 odsto.

Pisac Thayer, autor knjjige Energija smirenosti: Kako ljudi kontrolišu raspoloženje hranom i vežbom, sproveo je brojna istraživanja vezana za prednosti šetnje i tvrdi: “U celoj seriji studija koje smo sproveli, shvatili smo da što više šetamo u toku dana, više energije imamo. Možda nije intuitivno. Očekivali bi da što više energije potrošimo, manje je imamo, ali se ispostavlja da se zapravo samo proizvodi više energije.”

Ako je šetnja previše vremenski zahtevna, dovoljno je i izlaganje suncu. Brojna istraživanja tvrde da vitamin D pomaže u borbi protiv umora.

Fokusirajte se na jedan zadatak

Umor može izazvati i sama pomisao na pozamašnu količinu posla. Umesto da se opteretimo time, postavimo sebi jedan cilj, jedan zadatak, onaj najvažniji i fokusirajmo se na njega. Bez pritiska i tereta, trenutni zadatak postaje interesantan i izvodljiv i motivacija se vraća. Osim toga, mozak i nije programiran za multitasking. Pokušajmo sledeću vežbu u kojoj svakom slovu pridružujemo njegov redni broj u rečenici.

Prvi pristup bi bio da ispišemo rečenicu, pa ispod redne brojeve:

M o j e  i m e  j e  M  a   r  k  o
1 2 3 4 5 6 7  8 9 10 11 12 13 14

Pokušajmo sada isto, ali redosledom slovo-cifra.

M o j e  i…
1 2 3 4 ….

Primećujemo da je teže i vremenski zahtevnije, jer treba pratiti i dokle smo stigli sa brojevima i dokle smo stigli sa ciframa.

Ovo je otprilike ono sto se desava sa mozgom kad multitaskujemo. Mentalni napor nam otezava posao i zbog sporog napredovanja dodatno gubimo dragocenu motivaciju i zamaramo se. Zato je bitno izabrati jedan po jedan zadatak. Uspeh svakog pojedinačnog daće nam podstrek za napredovanjem.

Izvori: blog.innerdrive.co.uk, www.active.com, hbrascend.org

Autor: Sara Radojević