POČELO SNIMANJE NOVOG KOPRODUKCIJSKOG FILMA „JAHAČI“

, PULS GRADA

U nedelju,  20. maja, je u Hrvatskoj počelo snimanje filma „Jahači“ (originalni naslov: Jezdeca), debitantskog ostvarenja reditelja Dominika Menceja, a prema scenariju Borisa Grgurovića. Reč je o koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U pitanju je road-movie, priča o dvojici seoskih mladića koji, inspirisani filmom Goli u sedlu, prepravljaju svoje Tomose i kreću na put – Anton u nadi da će zadiviti devojku u koju je zaljubljen, a Tomaž u potrazi za odgovorima na svoje religijske vizije.

Glavne uloge u filmu tumače mlade glumačke zvezde iz Slovenije – Timon Šturbej, koji se proslavio prošlogodišnjim filmom „Posledice“ (2018, TIFF) i Petja Labovič, kao i naš proslavjeni glumac Nikola Kojo, kome je poverena uloga bajkera Petera, koji predstavlja neku vrstu mentorske, očinske figure.

Projekat se realizuje u koprodukciji kompanija Staragara (Slovenija), Antitalent (Hrvatska), Sense Production (Srbija) i Novi Film (BiH), a podržan je od strane Slovenskog filmskog centra, studija VIBA Film, Radio-televizije Slovenije, Filmskog centra Srbije i Fondacije za kinematografiju Sarajeva. Razvoj projekta podržan je od strane programa Kreativna Evropa MEDIA i RE-ACT.

Pored pisca scenarija Borisa Grgurovića, među umetničkim saradnicima su i snimatelj zvuka Ivan Antić i masker Tatjana Lipanović.

Projekat je razvijan kroz prvo izdanje internacionalnog programa Gete Instituta –  First Films First, koji vode Stefan Arsenijević i Vanja Kovačević, a mentor na razvoju scenarija bio je Srđan Koljević.