Naučite kako da probudite vaše samopouzdanje

, AKTUELNO

Visoko samopouzdanje je jedan od važnijih faktora uspeha svakog pojedinca. Samopouzdanje je uočljivo, poput vašeg osmeha, ostalih facijalnih izraza i vašeg odevnog stila.

Bez sumnje, svako od nas je bar jednom u životu imao problema sa niskim samopouzdanjem, odnosno pozitivnim stavom i verom u sebe i svoje sposobnosti.

Naše okruženje, porodica, društvo i okolnosti, bili oni podsticajni ili ne, imaju udela u ličnom samovrednovanju, na kome se može raditi kao na svakom drugom polju ličnog razvoja. Negativno mišljenje i generalno loš stav o sopstvenim atributima na jednostavne načine mogu biti preokrenute u ličnu korist za svakoga od nas.

1. Upoznajte sebe i svoje sposobnosti

Neka vam zapisivanje pozitivnih osećanja i afirmacija (pozitivno razmišljanje) uđe u ličnu praksu. Kada ste u mogućnosti, na papir zapišite sve pozitivno što poznajete i volite kod sebe. Negativno zapišite takođe, i pokušajte da razmislite o koracima koje možete preduzeti da svoje slabe strane preokrenete u svoje prednosti.

Umete li da prihvatite kritiku? Napravite ličnu SWOT matricu. To je jednostavan, ali efikasan alat da bolje upoznate sebe. Jednostavno zapišite vaše sposobnosti (Strengths), ono u čemu se malo manje vešti (Weaknesses), i šta je to što vam u vašem okruženju može pomoći (Opportunities), a šta vas može sprečiti da dođete do cilja (Threats). Neka vam ona bude vodič ka unapređenju veština i sposobnosti na putu do ostvarenja cilja i postizanja uspeha. Odvojite vreme da naučite kako da ga sačuvate, radeći na sopstvenim kvalitetima.

2. Ko ste vi, gde vidite sebe u budućnosti?

Živite u sadašnjosti, ali planirajte svoju budućnost. Gde vidite sebe za 5–10 godina, ko ste vi? Šta radite, sa kim se družite, šta posedujete? Razmislite o tome, ali postavite realne i dostižne ciljeve. Dnevni i nedelji planovi, planovi na mesečnom i godišnjem nivou neka vas laganim ali sigurnim koracima vode ka uspehu, ka onome što želite da postignete. A kada znate šta želite, i kuda želite da idete, vaša energija će raditi za vas i vaše samopouzdanje će rasti sa svakim ispunjenim ciljem i sa svakim novim danom. Ne plašite se neuspeha, i zapisujte svoje planove.

3. Poradite na svojim veštinama komunikacije

Trudite se da izgledate samouvereno i gledajte ljude u oči dok govorite. Naučite govor tela i sve trikove u komunikaciji. Naučite da se borite protiv treme, koja je jedan od najvećih usisivača samopouzdanja i zapamtite da se svako od nas suočava sa tim problemom i da ga je moguće pobediti. Prigrlite tremu i ugušite je sa svojim samopouzdanjem. Govorite samopouzdano, i tako ćete se i osećati i izgledati.

4. Stvorite pozitivnu sliku o sebi

Kada se pogledate u ogledalo, šta i koga u tom trenutku vidite? Da li vidite ono što želite da vidite i ono što želite da postanete, ili imate lošu sliku o samom sebi?
Iskristalizujte vašu sliku o sebi. Zamislite se najbolje što možete, redovno delite sebi komplimente i razmišljajte pozitivno o sebi. Vežbajte samouverenost: ispravite držanje, oblačite se kako volite, izgledajte kako želite i vaše samopouzdanje će vam se vratiti iz uspavanosti.

5. Smeh

Da li ste znali da se u odrasloj dobi smejemo u proseku 17 puta dnevno, a da najmlađi to čine od 300 do 400 puta na dan? Smeh je jedna od najzdravijih aktivnosti, posebno u mentalnom smislu, jer podstiče lučenje endorfina koji pozitivno utiče na naš mozak i celokupno pozitivno razmišljanje.

6. Zaboravite na prošlost

Da li često razmišljate o vašim prethodnim odlukama i njihovim posledicama, osećate krivicu i kajanje zbog njih i to vas opterećuje? Da li imate odnose sa ljudima koji vas iscrpljuju? Rešite to. Sve ono što troši vašu energiju i radi protiv vas, ne donosi vam nikakvu korist i trebalo bi da se rešite svih situacija, svih potrošača vremena i odnosa u kojima se ne osećate prijatno.

7. Moćne poze

Trudite se da kada vam to vreme dozvoljava, prilika ili situacija da zauzmete neku od „moćnih poza“ (kao što to čine Usain Bolt ili Cristiano Ronaldo, na primer), jer vam one pomažu u jačanju samopouzdanja.

Da li ste primetili kako se C. Ronaldo priprema da izvede penal? Pronađite to i pogledajte. On to čini svaki put kada se nađe pred prilikom da postigne pogodak, čineći to da se samoosnaži i da uplaši golmana svojim samopouzdanjem.

Primenjujte i vi moćne poze nekoliko puta na dan, kad god se setite i u posmatrajte kako se vaše držanje i samopouzdanje popravljaju.

8. Radite nove stvari

Učite nove jezike, probajte nove instrumente. Ne traži se od vas da budete majstor na gitari, ili da savršeno svirate klavir. Učenje jednostavnih nota i melodija ne samo da će podići vaše samopouzdanje, već će i pozitivno delovati na vaše razmišljanje.

9. Naučite kako da kažete „ne“

Da li i vi imate problema da kažete nekome da ne želite nešto da uradite, slušate, da se ne slažete ili ne volite nešto? Nesposobnost da nešto odbijete ili da kažete „ne“ je jedan od najvećih uzročnika unutrašnjeg nemira i borbe sa samim sobom. Kada poradite na ovom polju, rad na samopouzdanju je sledeći korak.

Autor: Marković Milica

Fotografije preuzete sa pixabay