Bunde kao tradicija žena

, AKTUELNO

Svaka žena je jednom poželela da obuče plašt bogat krznom do poda i stavi ogrlicu sa nanizanim biserima uz pismo tašnicu i visoke potpetice, uz diskretno stavljen ruž na usne. Da, to je odraz ženstvenosti i elegancije. Bunda, ne samo što je odevni predmet, već je postala modni kult među ženama kroz vekove. Kult, koji između ostalog govori i o statusu žene koja je poseduje, o moći.

Vekovima unazad je bunda veoma popularna među ženama i devojkama. Skoro sve velike svetske dive su je nosile poput Ketrin i Odri Hepbern, neprevaziđene Merlin Monro koja je, čini mi se najviše uživala u tome (nosila je najrazličitije modele u apsolutno svim prilikama, što je negde bilo i razumljivo, s obzirom da se bavila modelingom pored glume i definitivno bila ta koja je umela da nosi bundu, a ne bunda nju), preko sjajne Megi Smit, Kejt Blanšet, Monike Beluči.

Legendarna Greta Garbo nije bila veliki pobornik mode i čitavog tog oblačenja i sređivanja kako bi se, kako je ona govorila, zaveo muškarac. Međutim, kako je njena karijera filmske glumice išla uzlaznom putanjom, i zahtevala doterivanje kako zbog uloga tako i zbog premijera i raznih večeri, publika i tadašnja javnost je mogla videti glumicu u sjajnom izdanju i to baš u bundi.

Greta Garbo in “The Kiss” (1929)

I kako na kraju izostaviti kraljicu elegancije i visoke mode 50-tih i 60-tih, Sofiju Loren. Italijanska diva za kojom su mnogi uzdisali, zaljubljivali se na setu i prosili je, iako je već bila u braku. Senzualna Rimljanka je nosila krzna kako u filmovima, tako i u privatnom životu. Najupečatljivija njena uloga je bila u komediji Milionerka, posebno je bio dominantan trend bundi, kada je promenila čak četiri vrste krzna.

Da sumiramo, uloga bunde nije uvek stvar prestiža i moći, u plastičnom smislu. Žene žele da iskažu svoju seksualnost, zavodljivost. To jeste moć, ali na jedan drugačiji način. Osećaj da izgledate kao milion dolara, a da to ne mora da bude plaćeno odista toliko. Ukoliko niste pobornik istinskog prirodnog krzna, uvek se možete opredeliti za veštačko, odnosno imitaciju koja ne mora biti skupa, a opet ćete izgledati predivno u njoj i osećati se poput nekih vanvremenskih diva.

 

Branka Čvorović

Izvori fotografija: pinterest.com, google images