Ubrzani vodič kroz govor tela

, AKTUELNO

Psiholozi tvrde da naše reči čine samo 7% komunikacije. Način na koji saopštavamo nešto jeste mnogo važnije (38%), ali i podudarnost reči sa govorom našeg tela (čak 55%). Dok komuniciramo, naše emocije čine čak 95% razmene informacija.
Nije najvažnije šta govorimo, već i kako to činimo.
U nastavku, navedeni su samo neki od primera komunikacije govorom tela.

1.Rukovanje
Pogledajte položaje vaših i ruku vašeg partnera dok šetate, na primer.
Dominantan partner je osoba čija je ruka u gornjem položaju, odnosno dlan joj je okrenuz na dole. Drugoj osobi dlan je okrenut napred, ka gore.

Postoji čak 10 osnovnih tipova rukovanja. Neki od njih nose i jako interesantne nazive.
-„Zahvat“- rukovanje jednakosti. Svi bi mi trebali da težimo ovakvom rukovanju gde su oba dlana u verikalnom položaju, iste jačine stiska i sugerišu međusobno uvažavanje.
-„Mrtva riba“ nije preporučljiva. Prepoznaćete je mlakim rukovanjem, kada osoba koja se rukuje samo dodiruje blago prste osobi sa kojom se rukuje. Ovim ona pokazuje nezadovoljstvo, nezainteresovanost, ali i manjak samopouzdanja ili osećaj anksioznosti.
-„Kako da razoružate siladžiju?“
Dominantne, autotirarne osobe su sklone nasilnom rukovanju i pokazivanju snage i moći. Da biste to izbegli, vežbajte prilaženje sa leve strane, ako ste dešnjak. Prihvatajući ruku za rukovanje, najpre iskoračite levom nogom napred, zatim desnom nogom pomerajući se popreko ispred sagovornika.
Time zalazite u njen lični prostor i levu nogu lagano primaknite desnoj. Prilaženje sa leve strane omogućiće vam dominantu gornju ruku, i priliku da dlanove okrenete u vertikalan položaj i prilagodite jačinu stiska sa drugom osobom.

2. Kontakt očima
Širenje zenica jeste najčešći gest pokazivanje privlačnosti.

Povećanje zenica ima recipročno dejstvo za osobu koja ih gleda, a kod muškaraca zenice mogu narasti do 3 puta kada su uzbudjeni.
Nisko postavljene obrve jasan su znak agresivnosti, dok su visoke obrve i mig obrvama načini pozdravljanja koje biste trebali praktikovati samo sa bliskim osobama. Ovakav način pozdravljanja nije poželjan, a često pokazuje ranjivost i potčinjenost.
Kada gledamo iskosa, uz spuštene obrve i naborano čelo sa povijenim uglovima usana pokazujemo negativan i procenjivački stav.
Dugotrajno gledanje može da stvori i intimna osećanja.

3. Komuniciranje osmehom
Kada je osmeh iskren i od „srca“ primetan je nabor ispod obrva(iznad kapaka) i ide naniže spuštajući i krajeve obrva. Manje se osmehuju osobe koje žele da prekriju laž.
Iskren osmeh stvara efekat razvučenih očiju, ne samo pokazivanje zuba ili razvučene usne.
Neiskren osmeh razvlači samo usta, bez da se bore oko očiju nagoveštavaju ili vide.

Iskrivljen osmeh pokazuje često sarkazam,a usne jako stisnute jedna uz drugu uz jako treptanje su često pokušaj zastrašivanja sagovornika.
Kod žena osmeh stisnutih usna, koje leže u pravoj liniji jeste najčešće gest odbijanja, tajnog mišljenja ili stava.
Osobe koje se osmehuju „iskosa“ uz pogled naviše ali u stranu, uz blago stisnute usne pokazuju stidljivost, ranjivost ali i potčinjenost drugima.

4. Sedeći i gestovi dok stojimo
Istureno stopalo- najčešće pokazuje neposredne namere. Obično je okrenuto ka mestu gde želimo da odemo, ili ka najzanimljivoj osobi u grupi.
Prekrštene noge i ruke su čest gest kada smo među nepoznatima i pokazuju povučenost, nelagodu ili nezainteresovanu osobu.
Ako je osobi noga na kolenu dok sedi, sigurno je spremna za razgovor. Oseća se superiorno ako dodatno rukom pridržava podignutu nogu.

Prekrštenim gležnjevima osoba odaje osećaj da je na „optuženičkoj klupi“ i da joj je izuzetno neprijatno.

Prepletene noge su ženski stav koji je najprivlačniji muškarcima.

Ruke na kukovima deluju da izgledamo privlačnije, vitkije.

Zajahivanje stolice je muški gest dominacije, samouverenosti i arogancije.

5. Gestovi koji signaliziraju laž


Prekrivanje usta tokom razgovora, gutanje pljuvačke, uz povremeno kašljanje su najčešći znaci da vas neko laže. Gutanje pljuvačke je izraženije kod muškaraca. Kada žele sakriti da vam ne govore istinu skloniji su stavljanju kažiprsta preko usana dok vam govore.
„Laganje kroz zube“ je popularni termin za gest trljanja oka, uz stisnute zube, i lažni osmeh pri čemu se čuje kikot.

„Pinokio efekat“ ima i svoju naučnu potporu. Kada osoba koja govori laže, često češka svoj nos ili predeo iza uha jer njen mozak šalje informacije o prikrivanju istine kroz hemikalije koje izazivaju rast krvnog pritiska.
Kada vi prekrivate usta dok vam neko govori, sigurno mislite da ta osoba skriva istinu od vas.
Laganje izaziva i osećaj peckanja na vratu zbog povišenog krvnog pritiska i tada su osobe sklone povlačenju okovratnika, kravate, nakita.

6. Držanje predmeta
Pušenje i držanje cigareta je znak unutrašnjeg nemira, potrebe za ohrabrivanjem i odbrambenim mehanizmom.

Osobe koje brzo „pućkaju“ cigaretu i brže povlače dim su društvenije osobe. Zavisnici od nikotina sporije povlače dim koji na njih deluje sedativno.
Izduvavanje dima naviše je gest samopouzdanja. Što brže izbacivanje dima, pokazuje se veća emocija.
Ako osoba pripali cigaretu i odluči brzo da je ugasi, signalizira da želi da završi razgovor.
Efekat nošenja naočara, traje samo 5 minuta u toku kojih osobu sa kojom se prvi put srećemo posmatramo kao studioznu i inteligentnu osobu. To znači naočare bez šara, printa i prevelikog oblika.
Masivan ram naočara stvara osećaj iskrenosti.

Najvažnije pravilo je da tumačite skup gestova, bar 3 gesta i da tražite podudarnost sa rečima. Posmatrajte i kontekst u kome se gestovi pojavljuju.
Osoba koja drži bradu spuštenu, uz prekrštene noge i ruke je defanzivna i uplašena. A možda joj je samo hladno, ukoliko se nalazite napolju na niskim temperaturama.

Marković Milica
Izvor- Allan i Barbara Pease, Definitivni vodič kroz govor tela