Kako osvežiti seks u dugoj vezi?

, AKTUELNO

Seks nikada nije čisto fizička stvar. Usađena su nam razna uverenja o seksu kao o nečemu o čemu se šapuće, što je večito neprijatna tema i što se obavezno povezuje sa dva tela koja se prožimaju. Međutim, do seksa nikada ne bi došlo da prethodno nije postojala energija. Retko ko ima prožimanje dve energije kao prvu asocijaciju na seks, a to je prava suština.

Seks dobija svoju istinsku punoću i svrhu tek u ljubavnoj vezi. Svaka veza jeste emotivna, ali skala emocija je široka i ljubav može biti zapostavljena. Koristim reč ,,ljubavnaˮ, jer mislim na vezu u kojoj postoji čista ljubav kao dominantna emocija.

Zbog čega se onda sumnja da seks sa jednom osobom duži vremenski period, ili do kraja života, može biti zanimljiv i ,,svežˮ? Zbog čega neki strahuju da će im jedna osoba u nekom periodu dosaditi? Smatram da se to dešava zbog toga što ljudi odvajaju seks kao zaseban segment veze. Ne shvatajući da je on ravnopravan sa svim ostalim aspektima odnosa. Seks je samo jedan vid vođenja ljubavi. Ljubav se vodi poljupcima, lepim rečima, zagrljajima, podrškom, razumevanjem i na bezbroj drugih načina.

Ako već osećate da nije sve kako biste želeli, prvo znajte da nikakve spoljašnje stvari ne donose suštinsku promenu. Jedino što može napraviti trajni napredak u celoj vezi, pa i u seksu, jeste vaša unutrašnja promena. Retko se spominje da je za dobar seks potrebno zavoleti sebe. Mi smo vrlo kompleksna bića sačinjena od uma, duha i tela. Možemo imati najbolje izvajano telo, ali ako ga ne zavolimo kao dar koji smo dobili dolaskom na ovu zemlju, nikada nećemo biti potpuno slobodni. Potpuno slobodni da damo sebe i potpuno otvoreni da prihvatimo sve što druga osoba jeste.

Kada zavolimo svoje telo, moramo se igrati sa svojim umom. Naš um je prepun misli i očekivanja. Kao što ne možete opušteno da razgovarate sa prijateljima u sred ispitnog roka ili važnog poslovnog projekta, kako očekujete da uživate u seksualnom odnosu sa partnerom dok svoj um opterećujete sa tri potpuno različite stvari? Morate naučiti svoj um da se primiri i da bude u trenutku. Samo da opaža i oseća ono što trenutno proživljavate. Danas bar za to ima pregršt načina i tehnika. Druga stvar su očekivanja i ona su dublja od misli. Tu sledi igranje sa svojim umom. Pokušavajte iznova i iznova da osetite svaki dodir i svaki pokret kao potpuno nov. Kao da ne znate kakav je osećaj. Kao da ne znate šta će se dalje odvijati. Prava istina je da vi, zaista, to i ne znate. Sve što imate je sadašnji trenutak.

Prečesto smo zarobljeni u prošlosti, makar se radilo i o jučerašnjem danu. To isto smo skloni da radimo i sa svojim partnerima. Doživljavamo ih kao nešto poznato, pa umemo da ih uzimamo i zdravo za gotovo. Naš um nam tako lako prezentuje mogućnost da mi sve znamo, pa i to kakav će biti svaki seks sa našom voljenom osobom.

Hajde da malo utišamo ,,sveznajućiˮ um i da dušom i telom osećamo dušu i telo svog partnera. Nijedan trenutak života ne može biti isti. Svaki seksualni odnos je nestvarno jedinstven. Nemojte propuštati da ga u potpunosti doživite, jer se nikada neće tako veličanstveno ponoviti.

 

Dajana Mitrović