Kuda se to zaputila naša kultura?

, AKTUELNO

Kako je moguće da se jedna kulturna ustanova jednostavno ugasi?

Prema dopisu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Dom kulture Studentski grad treba biti pripojen Studentskom kulturnom centru, jer je to, kako se dalje navodi, deo plana reorganizacije i racionalizacije. Šta to zapravo znači?

To znači da bi ova ustanova, ovakva kakva je danas, jednostavno prestala da postoji. Nije jasno zbog čega je postojanje dva kulturna studentska centra u srpskoj prestonici opterećenje, s obzirom na značaj koji bi kultura u jednom društvu morala da ima. A imajući u vidu da raznovrsne i drugačije programe ovih ustanova ne prate samo studenti, već dosta šira publika.

Dom kulture Studentski grad jedan je od simbola Studentskog grada. Osnovan je 1971. i od 1974. započinje svoj rad. U proteklih četrdeset godina ova ustanova broji značajne kulturne događaje, od kojih su mnogi besplatni, što je danas, svakako, vrlo značajno. Publika se mesečno može obavestiti o organizovanom programu na internetu, ali i u štampanom izdanju programa. U toku svakog meseca organizuju se zanimljivi i raznovrsni događaji iz oblasti: muzike, pozorišta, književnosti, likovne i filmske umetnosti, te oni naučnog i tribinskog karaktera, kao i mnoge radionice. U okviru Doma kulture nalazi se i biblioteka.

Zaposleni ove ustanove, kao i njeni saradnici i prijatelji, započeli su borbu protiv gorenavedene odluke, koja je usledila bez javne rasprave. Na internetu je pokrenuta peticija koju je potpisalo više od šest hiljada građana, a koja se nalazi na stranici: https://www.peticije24.com/protiv_gasenja_dksg. Nadamo se da će ovi potpisi, iako na internetu, imati odjeka i u realnosti.

U Saopštenju za javnost Dom kulture traži sastanak sa ministrom, kao i formiranje ekspertskog tela koje bi procenilo kvalitet rada ustanove. Takođe se navodi i značaj ove kulture, upućuju se kritike Ministarstvu i objašnjava se razlika između rada Doma kulture Studentski grad i Studentskog kulturnog centra.

Ministar je u Politici izjavio da Dom kulture neće biti ugašen, već da pripajanje znači izmenu programa koji nisu dovoljno kvalitetni i koje država više ne može da plaća.

Dom kulture organizuje u subotu, 4. marta, javnu raspravu na temu: Da li je obrazovanju potrebna kultura? Ona će se održati na Letnjoj sceni DSKG, a sve informacije nalaze se na zvaničnoj stranici.

Ova ustanova godinama se trudi da očuva kvalitet u onome što se prikazuje, i samim tim se trudi da očuva kulturu. Reforme se stalno najavljuju, a kada reforme zakucaju na vrata, šta to znači za našu kulturu?

Šta će se dogoditi sa DKSG ostaje pod znakom pitanja. Nadamo se da ova situacija neće dovesti do gašenja ovakve ustanove, jer šta će to preostati kao alternativa studentima u Studentskom gradu i šire, šta će to preostati kulturi, ako joj ustanove budu gašene, jedna po jedna?

 

Ivana Pantelić

 Zvanične izjave preuzete iz dnevnog lista Politika.

Izvor: www.dksg.rs