Zašto nastaje stalna potreba za uzimanjem šećera kroz hranu i piće?

, AKTUELNO

Novogodišnje i božićne trpeze bogate su slasnim čokoladnim poslasticama, koje posle bogate večere predstavljaju pravi užitak.

Zašto nastaje stalna potreba da se uzimaju šećeri kroz hranu i piće?

Kada pojedemo omiljenu čokoladu naš mozak ispušta dopamin, zbog kojeg se osećamo srećno. Ubrzo, organizam traži još slatkiša zbog dobrog osećaja koji nam pruža. Što više unosimo šećera, organizam stvara veću zavisnost od njega. Nije ni čudno zašto nas toliko mame slasni kolači, torte i čokolade.

Naučnici veruju da šećer izaziva osam puta veću zavisnost od kokaina.

Izvor: www.antioksidans.com

Često nas upozoravaju da ne jedemo hranu i pića bogatu šećerima, jer dovode do povećanja telesne težine. Određena hrana nas ne goji, već veći unos kalorija u odnosu na energiju koju trošimo. Međutim, šećeri nas „teraju“ da ih neprestano uzimamo. Zaključujemo da nas šećeri ne mogu ugojiti, već neumerenost u unošenju.

Imate problem sa nervozom i nesanicom, visokim pritiskom ili šećerom u krvi, poremećajem metabolizma, vreme je da smanjite ili ukinete prerađene šećere. Takođe, preterano unošenje šećera može dovesti do dijabetesa, zubnog karijesa, kandide u crevima koja je danas sve prisutnija, kao I prekomerne telesne težine.

Poznato je da se prosti šećeri nalaze u sokovima, slatkišima i desertima. Često su skriveni i u nekim drugim namirnicama kao što su kečap, razne vrste pahuljica, peciva, voćni jogurti, konzervisano voće i povrće, prelivi

Izvor: www.trcanje.rs

Svaki nutricionista će vam preporučiti da ukinete slatkiše. Možete da ih ograničite ili zamenite složenim ugljenim hidratima kao što su sveže voće i žitarice. U ishranu uvedite manje masno meso, sveže povrće i žitarice. Preporučljiva je i fizička aktivnost. Ugasite mobilne telefone, kompjutere i prošetajte.

Ako se pridržavate ovih navika, svakodnevno ćete se osećati bolje. Čak će biti bolji od osećaja koji vam donose čokolade. To je dobra motivacija da nastavite sa zdravijim i pravilnijim načinom života.

Jovana Pešić