Kroz “Alfa kartice” do spoznaje nesvesnog u nama

, AKTUELNO

Pre nekoliko dana imala sam priliku da prisustvujem predavanju u OLI Centru za integrativnu psihodinamsku psihoterapiju, savetovanje i koučing na temu “Alfa kartice”. Alfa kartice su vrsta projektivne tehnike, a više o tome su nam rekli predavači Sandra  Jovanović  Đorđević, psihoterapeut i predavač u OLI Centru i priznata likovna umetnica i Predrag Đorđević psihoterapeut i predavač u Oli centru.

Na početku predavanja objasnili su nam šta je projekcija. Projekcija je mehanizam odbrane u psihologiji koji služi da ljudima dodeljujemo značenja ili osobine koje mi već posedujemo, a nismo baš ponosni na njih ili ne bi voleli da ih posedujemo. Na taj način kod sebe otklanjamo nelagodu i projektujemo na drugog ono što ne želimo. Domen projektivnih tehnika je ono nesvesno.

Na početku terapije se javi otpor od otvaranja, da naša priroda ne izađe iz nas, da ne osetimo stid i budemo posramljeni. Alfa kartice su tehnika koja se koristi na početku terapije i služe kao medijator. Naime, mnogo se toga na početku terapije prećutkuje, i prisutna je želja da se otpori i nelagode, što je više moguće preskoče, odgodi razgovor o njima i slično. Stoga je ova tehnika, kako je rekla i jedna od učesnica predavanja zabavna, deluje kao igra, i osobi koja ide na terapiju nije neprijatno. U kompletu se nalazi oko 70 kartica.

U početku ih je bilo više. Tokom istraživanja i samog patentiranja otklonjene su pojedine karte koje kod većine ljudi stvaraju iste asocijacije. Princip je jednostavan: od ponuđenih karata izaberete neku koja kod vas izaziva najviše interesovanja. Na poleđini karte su pitanja od kojih terapeut manje ili više odstupa, u zavisnosti od potrebe. Slike nemaju jasnu strukturu, izrađene su od različitih, kako mi se učinilo, realno – nerealnih elemenata.

Zadatak je da opišete šta vidite na slici. Vaše nesvesno lagano, kroz na izgled bezazlene slike izlazi na površinu. Nakon svake seanse zadatak je da razmislite o onome šta ste videli. Kartice su osmislili sami predavači, a Sandra Jovanović Đorđević je uradila ilustracije. Paket alfa kartica i priručnika prati odgovarajuća edukacija raspoređena u šest modula, a svaki modul traje šest sati.

Na kraju predavanja igrali smo ,,igru uloga“. Neko je bio terapeut, a neko klijent. Stavivši se u ulogu klijenta, privukla me je jedna kartica. Kroz šalu, ali i zbilju, prokuljalo je ono svesno-nesvesno iz mene, moje težnje, stremljenja, ciljevi, a i poneki strah. Tehniku preporučujem svima koji svoj rad sa klijentima žele obogatiti, posebno u radu sa onima koji svoji dušu čuvaju duboko u nedrima. Kartice se mogu koristiti za ličnu upotrebu, u porodičnom ili pak drugom okruženju.

Moj kanal

Bojana Aleksić 

Motivaciona pedagogija