Radi, voli, veruj – Konferencija mladih preduzetnika

, AKTUELNO

Konferencija  pod nazivom „Fabrika mladih preduzetnika” održana 11. decembra u Crown Plazi, organizovana od strane Centra za razvoj ideja i Ministarstva omladine i sporta, upoznala nas je sa pričama mladih i upornih preduzetnika.

Cilj održanih predavanja bio je da afirmiše i podstakne mlade ljude da se odvaže i pokrenu svoj posao. Kroz tri panel diskusije i mini prezentacije uspešnih preduzetnika upućeni smo u rizike, izazove i poteškoće u poslu koje svakog od njih prate, kao i u konkretne pouke koje iz toga izlaze.

Nikada se ne isplati ako sumnjaš u sebe, naglasila je Jovana Lea Simić, učesnica prve panel diskusije ujedno i vlasnica brenda Little Blue Pot, koja je sa svoje 2 sagovornice Olgom Pankeričan (Gugadžina) i Sonjom Dakić (Daj Daj) diskutovala o ženskom preduzetništvu. Nikada ne prodaj svoju ideju, kupiće je neko ko ne zna da je ceni je još jedna od mnoštvo izrečenih poruka sa ciljem da motiviše prisutne.

Velika ekspanzija kreativnih rešenja prisutna je na polju IT-a, gde je mnogo učesnika podelilo svoje iskustvo u kreiranju aplikacija. Nemanja Stefanović  iza Poslonauta primer je uspešnog poslovnog modela, aplikacije koja olakšava ljudima da dođu do posla i koja je nastala u aprilu a već sada ima preko 30 000 registrovanih korisnika. Dimitrije Jelić na čelu Seezera, perspektivne aplikacije u nastajanju, pohvalio se boravkom u najvećem razvojnom centru u Evropi pod nazivom Rainmaking Loft Berlin, gde je sa svojom ekipom razvijao projekat.

Hub i Co-working prostori su preduzetnički potez koji obezbeđuje freelancerima i startupovima prostor za zdravo radno okruženje. ICT Hub, Mokrin House i Nova Iskra bili su predstavljeni prisutnima, kao mesto za izolaciju koje obezbeđuje fokus na posao.

Poslednja panel diskusija skrenula je pažnju na razvoj organske proizvodnje i usmeravanje  entuzijasta u to polje  poljoprivrede. Uroš Davidović, Nikica Marinković i Katarina Milenković pričali su o potencijalima ovog sektora.

Svakako, zaključak je da ne postoje loše ideje, potrebna je samo hrabrost, a sreća prati hrabre, znate kako to ide.

Sanja Ješić

Fotografija: Marko Zirojević