Kolike su plate u Nemačkoj? Studija o godišnjim platama ( I deo )

, AKTUELNO

Prenosimo sa sajta Nemački kutak uz odobrenje.

Plata i novac su u Nemačkoj tabu tema tako da nije ni čudo što postoji izreka o novcu se ne priča (über Geld spricht man nicht, prim. out). O primanjima i kako su tekli pregovori za platu možete uglavnom da pričate samo sa strancima. Srećom, postoje različite studije i ankete o zaradama, tako da ipak u neku ruku možete da proverite da li radite za mnogo manje para ili da li zaradjujete više od proseka. Jedan od poznatijih takvih izveštaja je godišnjak o platama koji već petu godinu za redom radi StepStone, jedan od najvećih Nemačkih portala za poslove namenjene stručnjacima i rukovodiocima.

Ovo je prvi od dva teksta koji predstavlja rezultate izveštaja za 2016. godinu. StepStone je na jesen 2015 sproveo anketu u kojoj je učestovalo oko 50.000 profesionalaca. Od toga su oko 30% bili menadžeri, a oko 70% stručnjaci bez odgovornosti prema osoblju. Pritom u posmatranje su uzeti samo podaci od profesionalaca koji rade puno radno vreme. Studija pokazuje prosečnu godišnju bruto platu presečenu po struci, regionu, sektoru i radnom iskustvu. Bitno je napomenuti da godišnja bruto plata uključuje i varijabilni deo zarade kao što su bonusi, provizije, premije i ostalo. Prosečna godišnja bruto plata jednog profesionalca u Nemačkoj iznosi 52.000 €što u poređenju sa izveštajem iz 2015 ne predstavljaja promenu. Drugim rečima, nije došlo do rasta prosečne plate.pr-god-plate

U ovom tekstu predstavljamo rezultate presečene po struci, pokrajini i na kraju po sektoru. StepStone-ova analiza uzima u obzir i veličinu poslodavca, odnosno mala preduzeća do 500 radnika, srednja preduzeća od 500 do 1000 radnika i velika preduzeća sa više od 1000 zaposlenih. U proseku najviše zaradjuju lekari i pravnici iz velikih preduzeća koju za godinu dana u proseku zarade 77.841 odnosno 67.259 €. Sa druge strane najmanje plaćeno je medicinsko osoblje koje se bavi negom pacijenata i/ili starih lica. Oni za isti period u proseku zarade 39.824 € u velikim preduzećima, a u malim preduzećima u proseku jedva da doguraju do 31.000 €.  Sledeći grafikon pokazuje 16 struka odnosno strukovne grupe sa prosečnim godišnjim bruto primanjima presečenim sa veličinom poslodavca.

Iz grafikona se jasno vidi da se u proseku više zarađuje u većim preduzećima. Kako je StepStone izračunao, stručnjaci iz malih preduzeća zaradjuju 16% manje od kolega iz firmi sa više od 1000 zaposlenih. Ipak mora se uzeti u obzir da veliki deo velikih preduzeća dolazi iz južne Nemačke tj. Baden-Virtemberga i Bavarske. Dok u Srbiji važi što južnije, to tužnije u Nemačkoj je obrnut slučaj. Južne pokrajine su bogatije što je prvashodno posledica istorije tj. političke podele na zapadnu i istočnu Nemačku odnosno na kapitalizam i komunizam. To se odlično oslikava na karti koja pokazuje prosečne bruto zarade u 16 Nemačkih pokrajina.

Prosečna godišnja bruto plata po pokrajinama

Više je nego očigledno da su primanja na severoistoku dosta manja. Razlika u primanjima izmedju stručnjaka iz Bavarske i iz Saksonije-Anhalt iznosi čak više od 15.000 . U proseku profecionalci najviše zarađuju u Hesenu što bi se moglo tumačiti velikim brojem banaka i preduzećima koje se bave finansijskim uslugama koje tamo postoje. Pre svega u i u okolini Frankfurta koji pored toga što predstavlja Nemački finansijski centar, takođe je sedište Evropske centralne banke i verovatno će zbog BREXIT-a  preuzeti primat od Londona i postati evropski finansijski centar.

 Uzgred StepSton-ovi nalazi pokazuju da se u bankarskom i finansijskom sektoru najviše zarađuje sa prosečnom godišnjom bruto platom od 64.100 € odnosno 63.720 €. To je više od 50% nego što su primanja u dva sektora sa dna liste. Sa jedne strane zanatstvo sa 34.367 € i sa druge strane hotelijarstvo i ugostiteljstvo sa  34.711 €.  Sledeće dve tabele pokazuju prosečne godišnje bruto plate u 10 najplaćenih i 10 najneplaćenijih sektora.

 Važno je napomenuti da ovakva primanja u ogromnom broju slučajava podrazumeva odlično znanje Nemačkoj jezika, višegodišnje iskustvo u struci kao i iskustvo rada u Nemačkoj. Nadam se da će vam ovo pomoći da procenite tržišnu vrednost vaše struke, kao i sektor u koji bi išli i da će vam služiti u pregovorima za platu. U drugom tekstu ću predstaviti rezultate studije o platama iz studentske perspektive odnosno koji smerovi su najplaćeniji, koja ja razlika u primanjima u zivosnosti od stepena obrazovanja kao i kako izgledaju početničke plate apsolvenata.
Filip Perišić