Život Mihajla Idvorskog Pupina

, AKTUELNO

Da li znate ko je bio Mihajlo Idvorski Pupin?

Prethodnog vikenda, 5. i 6. novembra 2016. godine u Idvoru održana je druga po redu “Pupin akademija”. Tokom dvodnevnih predavanja, saznali smo mnogo toga o njegovom životu i radu.

Prvog dana o Pupinovom detinjstvu, njegovom odrastanju u Idvoru, kao i samim počecima, govorio nam je čuveni učitelj Dragiša Matić iz Idvora, koji na vrlo ispirativan način ispiričao kako je Mihajlo bio radoznao i ljupobitljiv dečak, kakav je odnos imao sa majkom Olimpijom, kao i o tome koliku je podršku imao od svojih sugrađana. Nakon njegovog izlaganja, mladi robotičar Nikola Tepavac imao je priliku da nam ispriča kako je sa svojim timom sa Tenesi univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, izumeo humanoidnu robotsku ruku i osvojio nagradu na “The Innovative Additive Manufacturing 3D challenge”. Vidoje Purić, poznati preduzetnik iz dijaspore, pričao je o svojim počecima u Francuskoj i načinu na kojem je on uspeo. O tome koliko su „porazi kraći odmori u životu“, koliko je važno da se nikada ne zaboravi odakle se potiče i da je samo vera u sebe jedini način za uspeh. Posebno bih želela da posvetim pažnju jednoj divnoj devojci po imenu Dušanka Ilić, osnivaču platforme „MUNPlanet“ od koje smo naučili veoma važnu lekciju, a to da se „u životu se ne odustaje kada je teško, odustaje se kada je uzaludno.“ Predstavila nam je svoj rad i svoj startup. Način na koji je svoju ideju realizovala i podstakla učesnike da se ne plaše rizika.

Na kraju prvog dana imali smo odmor u relax centru u Kovačici. Učesnici koji su bili na akademiju su mogli više da se upoznaju, razmene nove kontakte i ideje. Smeštaj je bio odličan, kao i usluge osoblja.Drugi dan na akademiji saznali smo mnogo više o radu Mihajla Pupina, kao i o njegovom odnosu sa Nikolom Teslom, o životu u Americi. Jedna mlada žena, dvanaest godina posvetila je proučavanju života i dela Mihajla Idvorskog Pupuna, kako sama kaže da je voleo sebe da naziva „Idvorskim“, jer nikada se nije stideo odakle su njegovi koreni. Njeno ime je Aleksandra Ninković Tašić. Na vrlo živopisan način i sa tolikim žarom pričala nam je o njegovom životu. Navela nas da pročitamo delo Pupina pod nazivom „Od pašnjaka do naučenjaka”, gde smo se svi po povratku zainteresovali da nabavimo njegovu knjigu. Njeno izlaganje se može čuti svake subote u Istorijskom muzeju u Beogradu do 1.decembra 2016. Vrlo rado bih vam preporučila da posetite postavku „Tesla i Pupin na istom putu“ i poslušate Aleksandrinu priču o Pupinu. Ona je „glavni krivac“ za toliku popularizaciju Pupina u proteklih godinu dana. Sledeći predavač bio je Aleksandar Protić. On je pokrenuo kampanju pod nazivom „Tesla forum“ koji želi da ljudima predstavi život i delo Nikole Tesle. Uspeo je da napravi paralelu između Tesle i Pupina, o tome šta je bilo zajedničko u njihovom radu, druženju, kao i zabludama koje su mnogi imali o njima. Na kraju samog predavnja, predstavio nam se Ognjen Dabić. Neko kaže za njega da je „čudo od deteta“, ali to nije daleko od istine. Mladić koji ima dvadeset godina, govori četiri jezika, učesnik mnogih konferencija, zainteresovan za prirodne nauke, volonter Olimpijskih igara (a mogla bih mnoge pohvale za njega da kažem) je zapravo bio naša najveća inspiracija tokom akademije.

Nakon dvodnevnih aktivnosti preporučila bih vam da sledeće godine učestvujete na trećoj Pupinovoj akademiji koja će se odvijati 4. i 5. novembra 2017. u Idvoru. Imaćete mogućnost da upoznate nove ljude, opustite se, saznate mnogo toga ne samo o Pupinu kao naučniku, već kao čoveku. Posebno bih se zahvalila organizaciji Srbija za mlade, koja je ovo sve organizovala i bez kojih ovakva akademija ne bi bila to što jeste.

Jelena Maletić