Postoji li pozitivna trema?

, AKTUELNO

Ne moramo da objašnjavamo šta trema jeste, sigurno smo svi iskusili bar neku od brojnih manifestacija poput nekontrolisanog znojenja, treperenja mišića, podrhtavanja, stezanja u grlu, odsecanja kolena, nedostatka reči i misli o sadržaju koji treba da kažemo. Ali da li ste ikada čuli za izraz „pozitivna trema“? Da li vam je nekada neko rekao da je trema „normalan i prirodan osećaj“? Ili možda da je trema dobra jer to znači da vam je stalo do onoga što treba da prezentujete? Ili da sve (mnoge) javne ličnosti imaju tremu pred nastup?imagesztr4gdcs

Svi ovi primeri predstavljaju uverenja koja nas sputavaju – uveravaju nas da je trema normalna, prirodna i da se svi sa njom bore manje ili više. Izmaknite se sada još malo iz situacije i posmatrajte kako mogu da zvuče ove rečenice, iz ugla objektivnog posmatrača: Nema veze što imaš tremu, ignoriši – to je normalno i prirodno. Ne treba da se izboriš sa time. Pitanje je da li ti je dovoljno stalo do sadržaja ako nemaš tremu. I bolji od tebe je imaju, pa šta.

Kako vam sada zvuče? Razmislite o sledećem Da li ste se nekada osećali dobro dok ste se bojali? Da li vam je potrebna trema da biste prezentovali? Da li ste bolji i uverljiviji ako imate tremu dok prezentujete? Ukoliko ste odgovorili tačno (sigurno znate da je tačan odgovor NE), spremni ste za dobru vest za kraj: Trema nije prirodno stanje. I ne može biti pozitivna. Pozitivna osećanja nas podržavaju dok nas strah limitira. Trema je stanje koje se opisuje kao strah od javnog nastupa. Da li je to pravo osećanje koje vas podržava kada ste pred važnom prezentacijom, punom salom ili na ispitu? Strah može da bude koristan, jer predstavlja signal da smo ugroženi i govori nam da pokrenemo mehanizam zaštite, međutim u situacijama u kojima nema stvarne opasnosti, strah je suvišno osećanje koje nas blokira i ograničava.

Šta uopšte stoji nasuprot osećaja treme:hladnokrvnost, smirenost, pozitivna trema ili nešto četvrto? Koje su to emocije i stanja koja nam u stvari pomažu da budemo što bolji tokom prezentacije? Trema se može pobediti, pogrešna uverenja se mogu srušiti i izgraditi nova, ona uz koja osećamo entuzijazam, radost, prijatnost, sigurnost u sebe i ono što imamo da kažemo, koja čine da emitujemo pozitivnu i prijatnu energiju umesto treme i podržavaju nas da pokažemo svoje najbolje ja.

Uz različite NLP tehnike brzo i lako možemo da srušimo ograničavajuća i usvojimo podržavajuća uverenja. Sada imaš sjajnu priliku da se prijaviš za stipendiju za specijalizovan program obuke NLP Practitioner za mlade lidere budućnosti koju je pokrenuo HR Centar. Više informacija možeš pronaći na sledećem linku :http://www.youthnow.rs/konkurs-za-dodelu-stipendija-nlp-practitioner-za-lidere-buducnosti/

Marija Tomić

Izvori fotografija:

http://newsbitt.rs/wp-content/uploads/2015/11/c28486d5f3a509f715a7660c1c23d925.jpg

http://www.mojnovisad.com/files/_thumb/600×400/event/4/9/4/12494/12494-177538ef655bfecd21ea33414b7a3764.jpg