Strah od neuspeha

, AKTUELNO

Ako neko nešto može da uradi, svako može to da nauči.

Strah od neuspeha je obično taj zbog kojeg se ne usuđujemo da se pokrenemo, zavirimo u sebe da pronađemo resurse za promenu i zasijamo svojim “najboljim ja”.

Bez obzira da li pripremamo poslovni projekat ili ispit, što je ishod za nas značajniji to strah od neuspeha može da bude izraženiji a samosabotaža snažnija. Sama pomisao da se rok približava izaziva anksioznost, misli su zbrkane i ne znamo ni odakle da počnemo. Težimo perfekcionizmu, odugovlačimo sa radom i racionalizujemo “moram još ovo da pročitam”, “da odgovorim na još ovaj email”, “danas mi je pun dan obaveza, sutra ću”, “ne mogu da krenem dok ne dobijem još i ovaj podatak” ili, uhvatimo sebe kako potpuno nesvesno po ko zna koji put ustajemo po vodu, kafu, samo da pogledamo šta ima novo na Instagramu, da odgovorimo na još ovaj poziv… različitih kombinacija je bezbroj, znate već i sami. Zajedničko za sve njih jeste da bežimo od neprijatnosti i povratne informacije da li će rezultat biti dovoljno dobar.

Pre nego što pomislite da ste beznadežan slučaj, zastanite i za početak duboko udahnite i izdahnite. Opuštanjem tela umirujemo um i dajemo mu prostor da se usmeri na ono što je važno. Osvešćivanjem da smo u stvari samo upali u jedno od svojih neresursivnih stanja koje nas ograničava kao i različitim tehnikama ličnog razvoja, možemo da naučimo da efikasno upravljamo pažnjom, emocijama, mislima, stanjima i ponašanjima koja omogućavaju uspeh.

succesful business man in an office with his arms up

Možemo da gradimo samopouzdanje i samopoštovanje, dva ključna kvaliteta u otklanjanju straha od neuspeha.

  1. Uvek imajte na umu da u stvari neuspeh ne postoji, postoji samo povratna informacija, rezultat iz kojeg bez obzira, sviđao nam se ili ne, analizom i uvidima možemo da razumemo šta je i zbog čega dovelo do takvog rezultata i u skladu sa time šta je potrebno da uradimo dalje. Mi već imamo sve unutrašnje resurse za uspeh.
  2. Važna je perspektiva. Zbog čega je i na koji način ovaj korak (projekat, prezentacija, ispit itd.) važan u procesu realizacije krajnjeg ishoda. Energija ide tamo gde usmerimo pažnju, dakle fokusirajte se na svoj krajnji cilj. Tako stepenice ka cilju doživljavamo kao podsticajne, a rokove kao pomoć u organizaciji vremena i energije.
  3. Upoznajte svoje jake strane i razvijajte ih, one su vam najveći saveznici na putu do uspeha. Setite se bilo kog svog uspeha koji je došao kao proizvod takozvanog flow stanja potpune usmerenosti i duboke koncentracije, osećaja zadovoljstva i radosti da radite na nečemu što vas je inspirisalo, kada su sve vaše vrline dolazile do izražaja a prepreke bile izazovi koje ste rešavali nakon čega ste osećali još veću motivaciju. Neka od pitanja koja mogu da pomognu su: Koje sam tačno kvalitete, veštine, procese i akcije koristio-la u tom slučaju? Kakve je emocije to iskustvo budilo? Na koji način recept tog prethodnog uspeha mogu da primenim na sadašnju situaciju?
  4. Osvestite svoja uverenja, kako ona koja podstiču tako i ona koja ograničavaju. Razbijte svoja ograničavajuća uverenja. To može biti nešto iz arsenala “nisam dovoljno dobar-ra, pametan-na, sposoban-na, vešt-a …” ili “put do uspeha je težak, trnovit, neprijatan…” ili neka sasvim druga duboko urezana matrica koja pokreće samosabotažu samo da bi potvrdila samu sebe. Uverenja se mogu promeniti tako da nam budu podsticaj. Kada razmišljate o svojim organičavajućim uverenjima zapitajte se: Zašto tako mislim? Ko to tačno tvrdi? Da li postoji mogućnost da može da bude drugačije? Ima li slučajeva koji ne potvrđuju da je to baš tako? Na koji način mi ovo uverenje pomaže? Šta je to što mogu da uradim umesto nabrajanja šta sve ne mogu da učinim i zašto.
  5. Vežbajte fleksibilnost. Svaka naša akcija izaziva reakciju. Ne možemo da očekujemo da se rezultat promeni, a da mi nastavimo sa istim aktivnostima. Ako postupamo onako kako smo oduvek postupali, dobićemo ono što smo do sada dobijali. Dakle, ako vidimo da nešto ne donosi željeni rezultat, hajde da razmislimo o promenama i drugačijem pristupu.

Ovo je samo vrh ledenog brega. Uz različite NLP tehnike primenljive u svim oblastima života možemo da ovladamo veštinama da realizujemo svoje pune kapacitete. Donosimo ti sjajnu priliku da se prijaviš za stipendiju i specijalizovan program obuke NLP Practitioner za mlade lidere budućnosti koji je pokrenuo HR Centar. Više informacija možeš pronaći na sledećem linku:

http://www.youthnow.rs/konkurs-za-dodelu-stipendija-nlp-practitioner-za-lidere-buducnosti/

Požuri, prijave traju do 10. novembra!

Fotografije: vaspsiholog.com