Pohvalimo sebe

, AKTUELNO

Samopoštovanje je osećaj da smo dorasli zadacima života i mišljenje koje imamo o sebi, bez obzira šta drugi mislili o tome. Zašto je ono bitno?

Što više poštujemo sebe, skloniji smo da gradimo zdrave odnose tj. da ne ulazimo u otrovne. Ne može nam niko dati samopoštovanje, već ga moramo uzeti. Kako?

Češće pamtimo svoje neuspehe od uspeha. Zaboravili smo da su nam oni dozvoljeni. Pogrešan nam je pogled na greške. One su način na koji učimo. I da ih puno puta  ponovimo, to nije razlog da sebe osuđujemo i  kritikujemo.

Visinu ličnog samopoštovanja možemo videti na osnovu toga kako se drugi ophode prema nama, da li nas potcenjuju ili uvažavaju. Odnos drugih prema nama je upravo onaj koji je naš odnos prema sebi.  Kako slično privlači slično, tako će osobe koje su niskog samopoštovanja privući istu osobu.

self-respect-1480337

Stiče se u detinjstvu. Kakav smo odnos sa sobom izgradili tada, pratiće nas kroz život. Ukoliko nas roditelji nisu pohvalili kada je trebalo, kod deteta se stvara nesigurnost o vlastitoj vrednosti. Ali osećaj o sebi se može promeniti.

Da bismo sebe poštovali ne treba nam spoljašnji aplauz već unutrašnji. Vrlo teško se nosimo sa sopstvenim nesavršenostima.

Samokritikama blokiramo samopoštovanje. Izgubili smo osećaj vlastite vrednost. Na osnovu novca, marke i brendova vršimo samoprocenu.

Samopoštovanje je istinsko prihvatanje sebe sa svojim nesavršenostima jer smo svi jedinstveni i neponovljivi . Treba da znamo koje su naše mane, prednosti i mogućnosti. Kao i poslovnom svetu, firma treba da zna čime raspolaže kako bi se razvila.

Pohvalimo sebe svakodnevno, ali istinito! Bilo bi dobro da zapisujemo šta smo u toku dana uradili uspešno, makar bile i sitnice prošetali psa, pomogli nekome, pročitali knjigu, skuvali ručak… Kada bismo se osvrnuli na te zapise posle određenog vremena, videli bismo koliko smo više pažnje posvećivali kritikama nego pohvalama.  Treba postati vlastiti roditelji i reći sebi ,, Bravo mali/mala’’, reči koje  nismo primili u detinjstvu. Samopohvala  će rezultovati većim samopoštovanjem.

Jovana Pešić

Fotografije: Web