Održana tribina Korona vs Kultura

, KULTURA

U ponedeljak 30. novembra održana je drugu godinu zaredom stručna tribina “Korona vs Kultura” u sali Amerikana u Domu omladine. Tokom ove debate podeljene na 4 segmenta govorilo se o uticaju pandemije na kulturne događaje, kao što su predstave, filmske projekcije, festivali itd.

Tokom prvog panela tema je bila ,,Kovid propusnice u pozorištu, da ili ne?’’, a učesnici: PR Jugoslovenskog dramskog pozorišta Svetlana Paroški, izvršna direktorka Zvezdara teatra Jasna Novakov, direktor Ateljea 212 Novica Antić i v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić. Napomenuto je kako se nakon ponovnog otvaranja pozorišta propisane mere i dalje strogo sprovode, a da je pozorište tokom dve godine jedno do bezbednijih zatvorenih prostora za boravak. Svi gosti su se složila da je publika tokom perioda kojim je bila uskraćena za posete pozorištima, ostala željna predstava i ,,dasaka koje život znače’’, što govore i statistike. Uprkos smanjenim kapacitetima, mesta su u skladu sa propisima bila u potpunosti popunjena. Koronavirus nije bila smetnja, zaposlenima da napornim radom u teškim uslovima primpreme dosta premijera kojima su obradovali sve gledaoce ove godine. Predstavnici 4 pomenuta pozorišta su bili saglasni da bi uvođenje kovid propusnica moglo da olakša dalji rad ovih ustanova, jer bi sva sedišta bila dostupna, a samim tim bi se iskoristio maksimalni potencijal.

Na drugom panelu su programski direktor bioskopa Cineplexx Ivan Hinić i direktor Megacom filma, Kombank dvorane i Festivala autorskog filma Igor Stanković debatovali o uvođenju kovid propusnica u bioskope. Složili su se da nisu za sprovođenje ovih mera, jer na filmske projekcije osim odraslih, dolazi i mlađa, nevakcinisana populacija, koja uključuje decu i tinejdžere. Rekli su da je veliki procenat mladih ljudi zbunjen informacijama koje svakodnevno stižu do njih, a da su oni spremni da zajedno sa glumcima, režiserima i ostalim zaposlenima pokrenu kampanju za podržavanje vakcinacije pred svaku projekciju.

Učesnici trećeg panela su bili: sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl, podsekretarka za kulturu i članica odbora BELEF-a Ivana Goncić, direktor BITEF teatra i BITEF festivala Miloš Latinović i umetnički direktor Jazz festivala Vojislav Pantić.

Učesnici su komentarisali uspešnost svojih festivala koje su uspeli da organizuju, sa kakvim sve preprekama su se sretali da bi realizovali program i koliko su se okolonosti promenile u odnosu na 2019. godinu, kada je situacija bila ,,normalna’’.

Tokom razgovora Ivan Karl je otkrio da će, ako stanje u vezi koronavirusa bude stabilno, u predviđenom terminu krajem februara i početkom marta biti održan jubilarni 50. FEST pod sloganom ,,novi hrabri svet’’, a da je slogan prvog FESTA 1971. godine ,,hrabri novi svet’’ uzet kroz igru reči kao inspiracija za ovu značajnu manifestaciju. On je rekao da će Emir Kusturica dobiti nagradu ,,Beogradski pobednik’’ za doprinos svetskom filmu, a da će nastaviti edicija u sklopu obeležavanja ,,Festovih 50’’, koja predstavlja vrstu podslogana kojim se obeležava 50.godina od osnivanja. Pored ovoga, najavio je novu ediciju knjiga u saradnji sa gradom Beogradom I to da nas očekuje neobično zatvaranje, koje će za sad ostati pod velom misterije.

Na poslednji panelu ,,Budućnost kulture i međunarodne saradnje’’ su učestovali: Ivan Karl, direktorka JDP-a Tamara Vučković, izvršni producent Beogradskog dramskog pozorišta Srđan Obrenović, umetnički direktor BEMUS-a Bojan Suđić i dve gošće preko Zoom uključenja Barbara Hieng Samobor, direktorka MGL-a i Snježana Abramović Milković, direkorka ZKM-a.

Tamara je napomenula kako JDP sarađuje sa kolegama iz Kine i odnedavno iz Rusije i da je član Unije teatara Evrope, što se tiče međunarodne saradnje. Ona je istakla je upravo ovakva situacija dovela do toga da se saradnja još više pojača i postane mnogo življa nego što je bila pre.
Govoreći o budućnosti kulture, prisutni su se složili da ih očekuje neizvesna i stresna godina, kojom će virus da diktira dalje planiranje dešavanja i manifestacija u Srbiji i regionu, sa spremnošću na uvođenje kovid propusnica. Oni smatraju da smo se dosta adaptirali na date okolnosti u svakom aspektu života i budućnost celog čovečanstva gledaju na pozitivan način, uz nadu da će nas treća tribina u 2022. godini dočekati van epidemije, u post kovid stanju.





Autor: Sara Nikolić
Foto: seecult.org