Squid game – hajp ili hejt

, KULTURA

Squid game odnosno Igra lignje je južnokorejska serija objavljena sredinom septembra ove godine. Možemo za sad pratiti prvu sezonu od 9 epizoda putem platforme Netflix.

Ukratko, bez ,,spojlovanja’’ radi se o većoj grupi dužnika iz različitih etničkih grupa i staleža, koje su organizatori pronašli i pružili im šansu da se na skrivenom mestu pokažu i prežive dečije igre, a nagradom bi isplatili sve svoje dugove i vratili se svojim porodicama.

Sam naziv Squid game je zapravo jedna od dečijih igara, čije objašnjenje od strane dečaka dobijamo u uvodnom delu.

Kroz epizode možemo da se upoznamo sa različitim strukturama ličnosti, da uočimo kako neko koga smo procenili kao pozitivnog menja svoje postupke ka negativnom stavu i obrnuto.

Hvang Duang-hjuk je autor, scenarista i režiser ove serije, a jedna zanimljivost je da je Hvang tek posle 10 godina nuđenja serije različitim distributerima uspeo da dobije ugovor i realizuje ovaj projekat. On je izjavio da ne planira da snima i drugu sezonu za sada, ali bogatstvo i slava koje je stekao za kratko vreme možda promeni oklonosti.

Ubrzo nakon premijere Squid game stiče ogromnu popularnost. U 94 zemlje je bila prva po gledanosti, a tokom prvog meseca od emitovanja seriju je pogledalo 111 miliona ljudi, što je oborilo mnoge rekorde gledanosti, a verujemo da će ove brojke sigurno biti u porastu.

S obzirom na toliku zainteresovanost, možemo lako zaključiti da serija drži pažnju i da ju je veliki procenat ovih gledalaca ,,bindžovao’’.

Na društvenim mrežama smo u poslednih mesec dana mogli da naiđemo na hiljadu mimova, videa (na YouTube-u ili Instagram-u), slika, objašnjenja i drugih sadržaja koji pokazuju koliki je odjek Squid game imao u javnosti, medijima i na samu publiku koja nije ostala ravnodušna.

U proteklih par godina neke serije su postale fenomeni ( Game of thrones, Money heist…) upravo zbog ogromne gledanosti i popularnosti. Ta činjenica će uvek podeliti publiku na one koji će odmah sesti da odgledaju celu seriju i one koje će ta prašina koja se podigne, da odbije, tako da neće uopšte odgledati ili će tek nakon određenog perioda kada se o tome bude manje govorilo. Mali procenat je onih koji ostaju neutralni oko izjašnjavanja.

Moramo da naglasimo da postoji dosta scena nasilja odnosno ubijanja, tako da čitaoci koji žele da pogledaju sve epizode budu spremni na to, ali osim toga preporučujemo da odgledate i da proverite šta je privuklo milione ljudi da bez daha isprate ovu uzbudljivu seriju.





Autor: Sara Nikolić
Izvor: Wikipedia
Foto-izvor: Google