Za 1000 porodica sa ivice

, AKTUELNO

,,Za 1000 porodica sa ivice’’ predstavlja nacionalnu kampanju solidarnosti, koju sprovodi UNICEF u Srbiji. Kampanja je počela 1.oktobra i trajaće do 20. novembra.


Izabrane porodice najvećim delom su iz jugoistočne i južne Srbije. Njima je iz nekog razloga odbijen zahtev za  socijalnu pomoć ili je ta pomoć previše mala, s obzirom na brojnost članova te porodice.


Siromaštvo u ovom delu Srbije iznosi 11,9%, dok je prosek na nacionalnom nivou 7,1%.

Trenutna epidemija im je ograničila šanse za bilo kakav redovan prihod, a kao i svima nama, zdravstvena situacija je i njima dodatno otežena, troškovi su veći, a zima se bliži.

Veliko siromaštvo i društvena izolacija su ključni problemi mnogih porodica, samim tim one se smatraju ugroženim. Ovakav način života ostavlja posledice, pogotovu deci, pa je važno da oni prođu sa što manje nedostataka u životu, da bi kasnije mogli da izrastu u zdrave osobe i ostvare svoje maksimalne potencijale.

Članovima ugroženih porodica, a pogotovu deci je potreban novac da bi prebrodili zimu i hladne dane koji slede. Znamo da nam je tokom ovog godišnjeg doba neophodna topla garderoba i čizme ili cipele, topao dom i nešto obilnija hrana nego leti, što je ovoj deci onemogućeno da imaju. Život im je stresan i zamoran, a sreća i harmonija su imaginarni. Da bi one postale realnost, potrebno je da svi mi pomognemo i pokažemo da naša humanost može da omogući prezimljavanje i bolji život onima koji su na rubu egzistencije. Postajući donatori možemo da izmamimo osmehe na lica velikom broju dece, koja će imati prilke da budu spokojnija nego inače tokom pretdstojećih mrazeva i snegova.

Donacije će postati vaučeri koji će se kontrolisano trošiti za osnovne životne potrebe članova ovih 1000 porodica. Pored toga, sredine u kojima žive ovi ljudi veoma su male i one same indirektno postaju deo kontrole donacija, odosno doniranih vaučera.

Novac mogu da doniraju građani preko sajta (https://donacije.unicef.rs/kampanja/za-1000-porodica-sa-ivice#onetimeDonation) putem jednokratne finansijske pomoći. Takođe poziv za doniranje važi i za firme.

Postoji još jedan način za donaciju. Ako nekad prolazimo nekim tržnim centrom možemo da svratimo na štand UNICEF-a i da se kod devojaka i momaka u plavim majicama raspitamo kako možemo da podržimo ne samo ovu kampanju, nego i sve ostale projekte koje sprovodi ova organizacija kod nas, ali na duže staze.




Pripremila: Sara Nikolić
Izvor i foto izvor: Unicef Srbija