28. međunarodni festival klasike “Vršačka pozorišna jesen”

, AKTUELNO, KULTURA

Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ održaće se od 1-7. novembra u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, pod sloganom „Klasika na vetrometini“. Ovogodišnji selektor dramaturg Branislav Nedić, rekao je da se, birajući predstave, rukovodio željom da izmiri stručnu javnost i „običnog“ gledaoca koji voli da dolazi u pozorište.


Festival otvaraju Vrščani svojom premijerom „Falstaf-Vesele žene vindzorske“ komedijom nastalom po tekstu Viljema Šekspira, a u režiji Darijana Mihajlovića. Takmičarski niz nastavlja Narodno pozorište Subotica koje je ove godine dobilo dva festivalska dana, a obeležiće ih izvedbama višestruko nagrađivanih predstava na Sterijinom pozorju i Nušićevim danima. Subotički ansambl na srpskom jeziku izvešće „Kus petlića“ Ace Popovića u režiji Milana Neškovića, dok će se Drama na mađarskom jeziku predstaviti „Ožalošćenom porodicom“ po motivima Branislava Nušića, a u režiji Andreja Boke. Sledeća predstava je uzbudljivo i potresno tumačenje „Upotrebe čoveka“ Aleksandra Tišme u režiji Borisa Liješevića. Takmičarski krug zatvara se „Deobama“ Dobrice Ćosića u režiji Juga Radivojevića.

Žiri festivala u sastavu Miško Dinulović, reditelj, Miloš Latinović, književnik i teatrolog i Zoran Karajić, glumac, dodeljivaće nagrade za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, nagradu za mladog glumca „Tomislav Pejčić“ i specijalnu nagradu, dok će dijaloge o pozorištu nakon svih festivalskih izvedbi u okviru okruglog stola voditi teatrološkinja Jelena Perić.

Osim takmičarskog programa pripremljen je i bogat prateći program sačinjen od izložbi, promocija knjiga i programa za najmlađu publiku, pa će tako posle dužeg vremena na vršačkoj pozorišnoj sceni biti izvedena opera za decu „Bastijen i Bastijena“ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Uprkos svim teškoćama koje sa sobom nosi vreme pandemije, Vršac se, uz nedvosmislenu podršku Grada koji je pokrovitelj ovog festivala, može pohvaliti još jednom pozorišnom svetkovinom na najvišem nivou po umetničkom kvalitetu, aktuelnosti i entuzijazmu sa kojim nastaje.



Više o ovom festivalu pronađite na sajtu https://www.npsterija.rs/



Izvor: Narodno pozorište Sterija Vršac