U susret premijeri filma “Nečista krv – Greh predaka”: Kako je Vranje Bore Stankovića ponovo oživelo

U četvrtak, 12. avgusta u tržnom centru “Galerija Belgrade” održana je projekcija, a potom i konferencija za medije povodom premijere filma “Nečista krv Greh predaka” rađenog prema motivima romana Bore Stankovića. Na konferenciji su pored reditelja Milutina Petrovića govorili glumci: Anđela Jovanović (Tašana), Nedim Nezirović (Jovča), Teodora Dragićević (Stojna), Nikola Vujović (Ismail-Beg), Dejan Bućin (Vladika Miron) i Aleksandar Ristoski (Saroš), ali i producentkinja Snežana Van Hauvelingen, kostimografkinja Marina Medenica i Jovana Stanojlović, unuka Vojislava Nanovića, umetnika koji je pre skoro četrdeset godina napisao scenario za ovaj film, na čiji je rođendan film predstavljen predstavnicima medija. Adaptaciju scenarija uradila je naša čuvena scenaristkinja Milena Marković, dok muziku potpisuje kompozitor Aleksandar Ranđelović. Distribuciju filma širom Srbije i regiona vrši producentska kuća This And That Production.


U glavnim ulogama su još i Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Feđa Štukan, Katarina Radivojević, Marko Grabež, Vaja Dujović, Milica Gojković, Tim Sejfi.


ATMOSFERU SA KONFERENCIJE ZA MEDIJE I INTERVJU SA GLUMICOM ANĐELOM JOVANOVIĆ MOŽETE POGLEDATI U VIDEU KOJI SE NALAZI NA NAŠEM ZVANIČNOM YOUTUBE KANALU


Film “Nečista krv Greh predaka” je i pre zvaničnog prikazivanja u bioskopima širom zemlje uspeo da zadivi publiku, te je tako osvoio nagradu publike na filmskom festivalu u Paliću, kao i prvu nagradu za najbolji scenario na 45. festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Prve dve epizode serije pod istim nazivom premijerno su prikazane na Sarajevo Film Fest-u. Film je svečano otvorio i druge filmske festivale poput Dunav fest-a u Smederevu, Zemun fest-a i Filmske susrete u Nišu. Beogradska premijera očekuje se u utorak 24. avgusta, potom u Novom Sadu 25. avgusta i u Banja Luci 26. avgusta, kada je planirana bioskopska distribucija filma širom Srbije.


NEDIM NEZIROVIĆ – IZA KNJIŽEVNOSTI SE KRIJE PRAVI PATRIOTIZAM



YN: Koliko ti je pomoglo snimanje serije “Klan” da se uklopiš u snimanje filma “Nečista krv: Greh predaka?”

Nedim: Ja sam mlad, moja karijera je tek na početku, imao sam sreću da radim sa već iskusnim ljudima koji u ovom poslu znaju puno. Imao sam na koga da se oslonim, u oba slučaja bilo je međusobnog poverenja između reditelja i mene, a to je ono što najviše pomogne glumcu, kada imaš utisak da ti neko veruje. U takvim trenucima poveruješ samom sebi i onda znaš da radiš stvari koje su tačne i dobre.



YN: Serija “Klan” je dramaturški drugačija od ovog filma i čini se da je tvoj lik u toj seriji prikazan kao jedna svetla tačka, za razliku od lika Jovče.

Nedim: Publika je tu da s pravom gleda objektivno na svaku moju ulogu, ali je interesantnije kada su uloge polarizovane, pogotovo kada jedan klasičan negativac prikaže i svoju drugu stranu. Ne mogu da svrstam ni Jovču ni Pašu u istu “kategoriju” jer obojica imaju karakterne crte koje su u direktnoj suprotnosti.



YN: Da li gradiš uloge za sebe ili iz iskustva drugih ljudi?

Nedim: Imam utisak da se sve to prepliće, ja prosto nemam utisak da možeš biti neko drugi. Ne može to tako šturo da se objasni zato što koristiš svoje i razumeš tuđe iskustvo, a iz objedinjenog iskustva gradiš ulogu iz sredstava koje poseduješ kao čovek. Crpiš nešto što imaš u sebi, a put kojim dolaziš do nekih emocija sa kojima nisi upoznat u životu, koje ti uloga izazove je deo zanata i posla kojim se bavimo. Svi u sebi krijemo svašta, samo bi trebalo iskoristiti prave stvari koje imamo kao ličnosti.


YN: Mladi su u današnje vreme više fokusirani na vizuelnu produkciju, umesto na čitanje knjiga. Da li misliš da će ovaj film da podstakne mlađe generacije da se pozabave delima Bore Stankovića ili pak bilo kog drugog našeg pisca?

Nedim: Mislim da je izuzetno važno čuvati kulturnu baštinu koja se svakako sastoji od književnosti i tu se krije pravi patriotizam. Trebalo bi slušati mlade i trebalo bi ići u korak sa tim šta konzumiraju danas, to svakako jesu mediji, to jeste televizija, to jesu serije, ali onda bi trebalo iskoristiti taj resurs da se mladima približi ta književnost do koje se ne dolazi tako lako, da se na taj način vrate pisanoj reči. Upravo je to što ovaj film nudi zato što je ovde vešto prikazan taj čudesni svet Bore Stankovića, i to će biti najveća pobeda ovog filma – ako neverovatno vaskrsne proza Bore Stankovića i postane, da kažem današnjim rečnikom “popularna”. Mladi bi trebalo da shvate da je književnost zapravo najveće bogatstvo ovog društva uopšte i naše zemlje, to je nešto za šta bi trebalo da se borimo. 





Pripremila: Aleksandra Petković
Razgovarala: Sofija Kostić
Fotografije: Aleksandra Jojić
Video produkcija i montaža: Miona Račić i Suzana Ševo