Istorija odbojke u Srbiji

, ZDRAVLJE I SPORT

Odbojka je nastala 1895. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je g. Vilijam G. Morgan, profesor fizičkog vaspitanja u Holiouku (Masačusets), izmislio novu igru koju je nazvao Mintonet. Prvi egzibicioni meč je održan na Springfild koledžu 1896. godine, nakon čega je ubrzo igra dobila naziv koji će ostati sve do današnjih dana – eng. Volleyball (u početku Volley Ball). Prvobitna pravila, koja su se značajno razlikovala od trenutno važećih, evoluirala su tokom godina i često se menjala, pogotovo u prvim fazama razvoja novog sporta koji je počeo aktivno da se upoznaje sa ostatkom sveta za vreme i nakon I svetskog rata preko američkih vojnih trupa koje su bile stacionirane u inostranstvu, prvenstveno u Evropi i Aziji.

U našu zemlju odbojku je 1924. godine doneo g. Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Ouklenda (Kalifornija), kada je u organizaciji Crvenog krsta održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja, ali javna utakmica sa zvaničnim odbojkaškim pravilima nije mogla biti održana ranije. Ipak, pre II svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina praktikovala.

Nezvanično, odbojku su igrali studenti na fakultetima, učenici po višim školama i gimnazijama, kao i članovi raznih gimnastičkih društava. U to vreme, odbojka nije zahtevala skupe rekvizite i posebne uslove za pravljenje terena, tako da je ovaj sport bio dosta razvijen i igrao se po letovalištima, plažama, parkovima itd.

Odbojkaški savez je osnovan 1946. godine u okviru Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije. Godinu dana kasnije, 1947, osnovana je Svetska odbojkaška federacija (FIVB), a tadašnja Jugoslavija je bila jedan od 14 osnivača.

Od 13. februara 1949. godine, Odbojkaški savez je postao samostalna sportska organizacija. Dve godine kasnije, na Evropskom prvenstvu za seniorke održanom u Parizu, stigla je i prva medalja za naš sport – ženska odbojkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je bronzanu medalju. Taj uspeh su ponovili seniori 1975. godine kada je naša zemlja prvi put u istoriji bila domaćin najvećeg evropskog takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Pročitajte i: Nikola Jokić, dokaz da um caruje

Uporedo sa razvojem odbojke u našoj zemlji, ovaj sport se razvijao i u svetu, a konačnu potvrdu i priznanje dobio je 1964. godine uvrštavanjem u zvanični program Olimpijskih igara.

Najveći uspeh naših odbojkaša vezuje se upravo za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga su se ređale medalje, a sve naše selekcije su stigle u sam vrh svetske odbojke.

Pored mnogih važnih imena, kada se spomene odbojka nije moguće ne spomenuti braću GrbićVladimira i Nikolu.

Vladimir, poznat kao Vanja Grbić, jedan je od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena. Član je odbojkaške Kuće slavnih. Ukupno je u dresu reprezentacije osvojio 14 medalja i proglašen je za najboljeg igrača Evrope 2000. godine. Najveći uspeh postigao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. kada je osvojio zlatnu medalju.

Nikola Grbić je bivši srpski odbojkaš, koji je takođe postigao svoj najveći uspeh osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2000. godine.

Kada je reč o ženskoj odbojci u Srbiji, važno je, pored svih fantastičnih igračica, posebno spomenuti Tijanu Bošković. Tijana sada igra za turski klub, a standardna je članica seniorske reprezentacije Srbije. Pored brojnih klupskih i reprezentativnih uspeha, Tijana je bila proglašena od strane FIVB-a i CEV-a za najkorisniju odbojkašicu Svetskog prvenstva i Evropskog prvenstva.

Pripremila: Jelena Dobrić

Izvor: ossrb.org

Foto-izvor: sportske.net