„Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1945–1970”

, KULTURA

Izložba „Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1945–1970” otvorena je u Filmskoj galeriji Kulturnog centra u Beogradu.

Jovan Čekić, autor pogovora za katalog izložbe, između ostalog, navodi: „Filmski plakati su deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu. S pojavom novih kanala distribucije, najpre VHS-a, DVD-a, potom mreže i različitih platformi poput Netflixa, čini se da filmski plakat nije izgubio na svojoj važnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji.” O samom senzibilitetu ovih plakata dodaje: „Plakati jugoslovenskog filma iz pedesetih godina, uprkos vladajućoj političkoj ideologiji, u velikoj meri slede nastajanje osnovnih obrazaca ’ekonomije pažnje’, koja dolazi sa Zapada i katkad postižu zadivljujuće efekte.”

„Skupljači perja”, „Marš na Drinu”, „Kozara” samo su neki od filmova čiji su se plakati našli na ovoj izložbi. Pedeset plakata iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije beogradska publika moći će da pogleda do 15. maja ove godine.

Nakon Kulturnog centra Beograda, izložba će obići 18 gradova Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije. Pored toga, izložba će biti i deo festivalskog programa Mreže festivala – Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu” u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti” u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Beograd, Izlozba filmskih plakata, Foaje dvorane Kulturnog centra, Kulturni centar Beograd, izlozba Tragovi jednog vremena, filmski plakat 1945-1970. foto Aleksandar Slavkovic

Priredila: Milica Šojić

Izvor: Kulturni centar Beograda

Fotografije: Aleksandar Slavković