Prva pomoć: Vodič za brucoše sa važnim informacijama

, STUDENTI

Posmatrajmo život u trenutku upisa na fakultet. Kako vam se čini? Prilično haotično, rekli bi mnogi. Dobijanjem sopstvenog indeksa, dodatnog identiteta, veliki broj studenata „zabaguje“ i dođe u neko nesnađeno, zbunjeno stanje, koje otežava svakodnevicu i čini da sve postane nekako teško. To je epizoda koja je manje ili više poznata svakome ko je nekada upisao fakultet i koračao tim čudim početkom.

Foto izvor: fastweb.com

Puno je termina sa kojima se brucoši sve do tih prvih nedelja, upoznavanja sa studentskim životom, nisu susretali ili ne dovoljno često da na tako nešto gledaju kao na „prostu“ stvar. Tada, umesto razumnog i pristupa punog razumevanja, brucoši bivaju „bombardovani“ svakojakim novim terminima i pravilima, kao da za to sve znaju još od spoznaje svog postojanja. Naravno da se tada jave i strah i panika, zbunjenost, pa i anksioznost. Ono što treba da znate jeste da je to sve normalno i da je potrebno samo da realno sagledate šta je od pomoći vama na raspolaganju.

Foto izvor: upload.wikimedia.org

Sećate se sigurno famoznih 100 dinara koje ste uplatili na upisu, zar ne? Kada vam objašnjavaju šta treba sve da imate od dokumenata prilikom upisa, mnogi kažu „onih 100 dinara“, a pri tom će vam malo ko reći za šta tačno odvajate tu svotu. Doduše, biće i onih koji će se držati stava da vam je to „izvlačenje iz džepova“, ali procenite sami.

Naime, kao što ste do sada u školi imali PP službu za koju ćemo reći da je bila tu za sve vaše probleme, dileme i nedoumice, sada ne gubite pravo na usluge tog tipa, iako nije slučaj da tako nešto možete zatražiti na samom fakultetu. Postoji Univerzitetski centar za savetovanje studenata – Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata i upravo je to mesto u koje investirate sa svojih 100 dinara godišnje. To je adresa na koju se možete pozvati prilikom karijernih, psiholoških savetovanja, pomoći, na primer. Skraćeno, CzRK organizuje i razne radionice, seminare i slična dešavanja, a pilikom obraćanja Centru, kojim god povodom i po koji god put, ne plaćate ništa. Zašto? Setite se 100 dinara sa početka kojim ste stekli to pravo.

Bitno je da znate o kome, o čemu govorimo, jer je suština sledeća. CzRK je ove godine priredio dobrodošlicu brucošima u skladu sa izmenjenim načinom rada zbog situacije sa pandemijom, te se taj projekat naziva Digitalni dani podrške brucošima. U prilogu ćete opširnije videti o čemu je reč. Otkrićemo da su zarad lakšeg snalaženja snimljeni igrani mini-film, pojašnjenje volontera CzRK-a, kao i kratki video-zapisi sa pojašnjenjima bitnim za snalaženje u početku. Na kraju, postoji Vodič za brucoše koji je Centar takođe pripremio u nadi da će biti od koristi generacijama koje imaju pitanja, nejasnoće. On se nalazi u PDF formatu i možete ga, kao i pomenuti projekat, pronaći na sajtu CzRK-a – www.razvojkarijere.bg.ac.rs

Dodaćemo još nešto, a to je da prilikom posete sajta Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata možete da se upišete na mejling listu Centra i time ćete sebi obezbediti informacije o stipendijama, praksama, poslovima i sl. Nadamo se da će vam značiti i da ćete biti zadovoljni.

Počeci nisu laki, često ni jednostavni, ali zapamtite da se to dešava svima. Sreća je što nijedan početak nije večan, a još ako postoji pomoć, učinite da bude lep. Divan period je pred vama. Dragi brucoši, uživajte!

Pročitajte i: Šta treba da znaš pred upis na Filozofski fakultet u Beogradu

Autor: Jelena Luković

Foto izvor: static.mondo.ba