Nakon decenije, Wikipedia dobija novo lice

, IT

Najpoznatija onlajn enciklopedija, Wikipedia, nakon 10 godina dobija novi izgled i dizajn. Wikipedia je sastavni deo veb kulture već skoro 20 godina i omogućava korisnicima da pretražuju milione unosa enciklopedija. Celokupan izgled Wikipedie se sada preobražava kako bi stranica bila pristupačnija novim korisnicima.

Wikimedia, organizacija koja upravlja Wikipediom, rekla je da je sve vreme držala stranicu sa dizajnom takvim kakav je kako bi izbegla preplavljivanje korisnika funkcijama. Sada je došlo vreme da se Wikipedia modernizuje, ali uz zadržavanje osnovnog identiteta, ističu iz organizacije.

Trenutno interfejs ne odgovara očekivanjima i nije u skladu sa mobilnom verzijom. Čitaocima je teško da se usredsrede na sadržaj. Mnogi korisnici i ne znaju da sadržaj koji čitaju pišu volonteri i da i oni takođe mogu doprineti obogaćivanju tekstova.

Nove funkcije će uključiti logo sa novom konfiguracijom, sklopivu bočnu traku, poboljšanje pretraživanja, redizajnirani sadržaj za svaki članak. Druga, vrlo bitna karakteristika, jeste  maksimalna širina linije koja omogućava koncentrisano čitanje, tj. njeno ograničenje kako bi bilo olakšano čitanje dugačkih tekstova.

Svakako da ovaj projekat nije jednostavan i iziskuje vreme. Wikimedia očekuje da će do kraja 2021. godine projekat biti gotov i predstavljen na različitim Wiki-jevima. Ako se pitate zašto se ove promene dešavaju tako laganim tempom, razlog je omogućavanje ljudima da se postepeno naviknu na neke od ovih funkcija.

Na francuskoj, hebrejskoj i persijskoj Wikipediji su nove funkcionalnosti već počele da se testiraju, a mi čekamo trenutak kada će i srpska Wikipedia dobiti novo lice.

Pročitajte i: Da li su mimovi budućnost komuniciranja?

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: theverge.com, thenextweb.com, mediawiki.org, startit.rs