Kopenhagen – grad za primer

, IT

Kopenhagen je prvi grad koji postavlja zelene standarde za pametne gradove širom sveta, samim tim postaje i prva prestonica koja neće emitovati ugljen-dioksid do 2025. godine.

Glavni grad Danske, Kopenhagen, karakterističan je po mnogo čemu. Ima snažnu ekonomiju, dobro uspostavljenu biciklističku kulturu, mnoštvo kanala, impresivnu arhitekturu i ono što je najbitnije, lokalno stanovništvo je srećno. To i jeste možda glavna odlika ovog grada, zbog svih ovih stvari nosi epitet najsrećnijeg grada na svetu. Ne čudi ova činjenica s obzirom na to da imaju kraće radne dane, besplatne školarine, ali i više dana odmora.  Kvalitet i visoki standardi su još neke od odlika Kopenhagena. Na primer, voda iz slavine u Danskoj podvrgava se svakodnevnoj kontroli kvaliteta što svakako rezultira čistom vodom.

2009. godine danska prestonica bila je domaćin globalne klimatske konferencije i tada je u ovom gradu postavljen cilj koji će služiti kao motivacija i drugim gradovima u zemlji, ali i služiti kao primer svetskim gradovima.

Naime, sedamnaest članova Saveza „ugljen-neutralnih gradova“ obavezalo se da će smanjiti emisiju ugljenika za 80 procenata do 2025. godine. Kopenhagen je otišao dalje proglasivši da će do 2025. postati prvi grad na svetu koji je ugljen-neutralan. Po svemu sudeći, na dobrom je putu da ispuni obećano.

Kopenhagen se obavezao da neće ispuštati ugljen-dioksid u atmosferu. Ugljen-neutralnost se može postići na dva načina:

  • Izbalansiranjem emisije ugljen-dioksida sa uklanjanjem ugljenika izvan prirodnih procesa, obično kroz uklanjanje ugljenika
  • Procesom uklanjanja ili izdvajanja ugljen-dioksida iz atmosfere da bi se nadoknadile emisije na drugim mestima

2014. godine Kopenhagen je postao Evropska zelena prestonica. Danska je odlučna u svojoj nameri da do 2050. postane potpuno nezavisna od fosilnih goriva.

Grad testira pametne tehnologije za rešavanje izazova urbanizacija i klimatskih promena. Rešenja informacione tehnologije učiniće Kopenhagen čistijim i zdravijim. Ovo je grad koji privlači startupe, što svakako i nije začuđujuće, i u širem Kopenhagenu postoji oko 250 kompanija uključenih u aktivnosti pametnih gradova.

Uključenost građana u Danskoj je prilično velika, sa dugom tradicijom uključivanja u urbano planiranje i razvoj. Danci su rano usvojili digitalne tehnologije i rezultati su i te kako vidljivi.

Po svemu sudeći, Kopenhagen je grad koji treba da služi kao primer ostalima. Prihvatili su razvoj informacionih tehnologija i iskoristili njen razvoj na najbolji način.

Pročitajte i: Da li su električni automobili pravi izbor za vas?

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: interestingengineering.com

Foto: interestingengineering.com