Video-igra kao lek

, IT

Kada se kaže video-igra, obično svi pomisle na beskrajnu zabavu koja ponekad može preći u zavisnost. Međutim, malo kome je poznato da video-igra može biti lek. Sigurno se pitate na koji način to može biti lek i kome, pa ćemo se u nastavku potruditi da vam realističnije prikažemo o čemu se tačno radi.

Naime, američka Uprava za hranu i lekove donela je odluku da EndeavorRxTM video-igra može biti lek za decu koja imaju poremećaj hiperaktivnosti, kao i problem sa nedostatkom pažnje. Dokazano je da ova igra poboljšava nivo pažnje kod dece od 8 do 12 godina i sigurno je da će EndeavorRxTM ući u istoriju kao prva video-igra koja ima sposobnost da leči. Donošenju odluke prethodilo je sedam godina istraživanja efekata ove igrice, a ispitivanja su vršena na 600 dece kojima je zadatak bio da pet dana nedeljno igraju igricu po 25 minuta i tako dok ne prođu četiri nedelje.  Svi se pitamo šta su rezultati pokazali? Trećina ispitane dece nakon mesec dana skoro svakodnevnog igranja igre nije pokazalo merljiv deficit pažnje, bar u jednoj od tipova merenja pažnje. Naravno, kada se duže vreme sedi za ekranom dolazi do nuspojava kao što su glavobolje i frustracije, ali su one definisane kao lakši simptomi u poređenju sa onima koji su posledica uzimanja lekova. No, polovina roditelja je primetila klinički značajnu promenu svakodnevnih oštećenja kod deteta nakon mesec dana lečenja video-igrom. Procenat je povećan nakon drugog meseca lečenja što je pokazatelj da lečenje video-igrom nije samo prazna priča.

„Pomoću EndeavorRxTM koristimo tehnologiju da pomognemo da se stanje popravi na potpuno nov način. Porodice traže načine da pomognu svojoj deci sa poremećajem hiperaktivnosti i uzbuđeni smo što ćemo im ponuditi prvu takvu opciju lečenja bez droge i napraviti prvi korak ka našem cilju da pomognemo svim ljudima koji imaju kognitivne probleme“- rekao je Eddie Martucci, izvršni direktor kompanije Akili. Pošto su pojedini delovi nervnog sistema ključni za održavanje pažnje, igrica je koncipirana tako da korisniku napravi nekoliko simulatnih izazova za motoričke aktivnosti i time aktivira delove nervnog sistema.

Pitamo se da li je na red došla nova revolucija na polju video-igara i ako jeste, čini se da ćemo imati samo benefite od toga. Zabava plus lek je dobitna kombinacija i pitanje je vremena kada će praksa lečenja ovim putem stići sa američkog kontinenta i na naše prostore.

Pročitajte i: Popularni video žderonja proslavio 40. rođendan

Pripremila: Bojana Petrović

Izvori:

businesswire.com

theverge.com

startit.rs