Zašto su film “Prohujalo sa vihorom” i serija “Mućke” skinuti sa programa

, KULTURA

Antirasistički protesti koji su se proširili na ceo svet doveli su do toga da se izvrši revizija televizijskog programa. U svetlu nove jednakosti, bar one na papiru, sa striming platformi skinut je najpre film “Prohujalo sa vihorom”, potom i jedna od epizoda serije “Fawlty Towers” u kojoj sa proslavio Džon Kliz, a sada bi isto moglo da se desi i sa “Mućkama”.

Američka streaming platforma HBO Max izbacila je film “Prohujalo sa vihorom” iz svog programa zbog rasističkog prikaza crnačkih likova i prilično smo zbunjeni ovom odlukom.


“Prohujalo s vihorom” je produkt svog vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvek karakteristične za američko društvo. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je pogrešan i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov u bazi bez pojašnjenja istorijskog konteksta u kome je nastao i stava o distanciranju od takvih prikaza”, rekao je portparol platforme.


Kako prenose britanski mediji, popularna serija “Mućke” vrlo lako bi mogla da prođe kroz određenu vrstu cenure zbog brojnih uvredljivih komentara glavnih junaka, pre svega na račun žena i ljudi obojene kože.

Britanska komedija koja je snimana mahom tokom osmadsetih i devedesetih godina zaista je proizvod svog vremena, pa otuda i scenario pun replika koje su se u to vreme smatrale sasvim prihvatljivim. U jednoj do scena Del Boy kog igra David Jason, prodajući satove na pijaci kaže: “Maltene ih poklanjam za 10 funti. Za crnce 15, ne možeš reći da ima poštenije od toga”. I to je samo jedan od brojnih primera.

BBC je i ranije pokušao da ublaži rečnik u “Mućkama” što je 2010. godine, kada je emitovana editovana epizoda, izazvalo opštu pobunu među gledaocima. Na Netfliksu i dalje se emituju originalne epizode.

Ono što je sada moguće, jeste da će neke od epizoda ili biti skinute sa programa ili pak da će serija nositi upozorenje za gledaoce da sadrži uvredljive delove po pripadnike određenih rasa ali i nacionalnosti.

Pročitajte i: Povratak “Birmingemske bande”

Izvor: noizz.rs
Foto izvor: pinterest.com, foxbusiness.com