Klasici su „in“ : Top 7 klasika koje bi trebalo pročitati

, KULTURA

Klasična literatura, nažalost, nije pojam koji većina vezuje sa nečim zanimljivim i pozitivnim, a za to mogu biti krive, na primer, školske lektire i moda koja ne diktira misao i dubinu. Zapravo, ovakva dela opravdano nisu interesantna mlađoj populaciji i sasvim je u redu ako ste došli u neke „postsrednjoškolske“ godine, a da se ne možete pronaći ne samo među ljubiteljima klasika, već ni među onima koji su ih pročitali. Zato, u nastavku možete izabrati jedan od sedam predloga koji će upaliti svetlo u tami koja postoji. Tama nije loša, ona je uvek tu, a svaka nova knjiga osvetliće vam deo puta, učiniti da uživate u pogledu. Za slučaj da čitate, a strastveni ste ljubitelj klasika, a vi bacite koju iskru sjajnim predlogom, koji sigurno imate.

Ubiti pticu rugalicu – Harper Li

Ovo je knjiga koja će probuditi čovečnost i empatiju i preneti važnu poruku koja se odnosi na međuljudske odnose. Nije moguće da ostanete ravnodušni i ne zapitani, ostavljeni na razmišljanje, nakon sjajne knjige Harper Li.

Majstor i Margarita – Mihail Bulgakov


Samo jednu rečenicu ćemo navesti i mislimo da će to biti sasvim dovoljno da se odlučite na čitanje: “Shvatite, jezik može sakriti, ali oči nikad.”

Stranac – Alber Kami


Ako vas je misao nekada povela da mislite o jednom čoveku, malom čoveku, koji je sam, stranac, tamo gde se čini da stranac biti ne može, ovo je delo koje će samo govoriti u ime malog čoveka. Ne dajte da vas zavara mali broj strana, a nadamo se da već znate da one ne znače prazninu, jer ovo je delo koje pita, ali i daje neke odgovore. Vaše je da se udubite i “mućnete glavom”.

Sto godina samoće – Gabrijel Garsija Markes 


Ovo delo će vas “provozati”, a početak vožnje zapitaće vas zašto je roman tako naslovljen. Budite strpljivi, videćete na kraju. 

Čekajući Godoa – Samjuel Beket

Čekanje kao neizbrisiva crta života svakog od nas. Čitanjem ove knjige videćete šta su neki čekali, da li su dočekali i, najvažnije, postavićete večno pitanje – ima li čekanje smisla?

Alhemičar – Paulo Koeljo

Odličan Paulo Koeljo knjigom Alhemičar šalje veoma snažne životne poruke, koje treba da čujete. Zato sada navodimo najveću laž na svetu, koja će puno toga reći: “u određenom trenutku našeg postojanja, gubimo kontrolu nad sopstvenim životom i prepuštamo se sudbini. Eto, to je najveća laž na svetu.” Dalje nećemo reći ništa, a vi pišite kada pročitate.


Idiot – Fjodor Mihailovič Dostojevski


Ova knjiga odvući će vas na razmišljanje o tome šta je to danas dobro, a shvatićete, iako postoji vremenska distanca, da su neke vrednosti univerzalne. Zapravo, mislićete i o sistemu vrednosti. Da, mislićete vi dosta.

Čitanje je lek za veliki broj boljki. Čitajući, rastete vi, ali raste i svet oko vas. Tada zapravo niste ograničeni na samo ovaj, niti samo jedan svet. Knjiga pruža najzanimljivije putovanje, na koje je uvek moguće otići. U čitanje možete i bez prebijene pare, a nakon svake strane postajete bogatiji. Klasici su lepota, a lepota nije uvek lako shvatljiva. Zato, morate misliti pri putovanju koje vam jedan klasik pruža. Možda ruža ne znači uvek „ruža“. 

Mi smo izdvojili delić klasika za vas. Poslužite se čim pre i podelite svoja razmišljanja sa nekim. Svideće vam se, a učinite da se klasik svidi još nekom. Započnimo kulturni lanac zadovoljstva i lepote – vratimo klasike i misao u modu.

Pročitajte: Ko je bila Dama s kamelijama? Tragična sudbina ugledne kurtizane

Autor: Jelena Luković
Foto izvori: ekspres.net, laguna.rs, vulkani.rs, knjizare-vulkan.rs, biblioteka.elektronskaknjiga.com