Pronađena pisma kralja Milana Obrenovića koja menjaju pogled na srpsku istoriju

, KULTURAPronađeno je nepoznatih 27 stranica pisama kralja Milana Obrenovića Aleksandru Obrenoviću, koja će promeniti pogled na srpsku istoriju.
Pisma se nalaze u Kutku porodice Obrenović koji je napravljen u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Viktor Lazić, predsednik Udruženja “Adligat”, kaže:
„Otac sina, bivši kralj sadašnjeg kralja podučava kako da vlada, daje mu informacije kako da tajno nabavlja naoružanje, a to je delom oružje koje će kasnije proslaviti srpsku vojsku u Balkanskim i u Prvom svetskom ratu. Kralj Milan piše iz Beča 1897. godine, na izvanrednom francuskom jeziku. Zanimljivo je da na jednom mestu bivši kralj predviđa skoru propast Srbije, a povremeno i oštro kritikuje ponašanje kraljice Natalije i Nikole Pašića“.

Zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i jedan od najboljih srpskih eksperata za digitalizaciju, Adam Sofronijević, bio je koordinator nabavke pisama i zadužen je za njihovu digitalizaciju.

„Pisma su nabavljena van zemlje, usred pandemije virusa kovid, pa je bio pravi podvig sprovesti ovakvu akciju. Zahvaljujemo se Milošu Jankoviću i Stevanki Češljarov koji su pravovremeno, u doba najveće krize, pružili neophodnu podršku da ova pisma stignu u zemlju. Sada je na redu njihova digitalizacija, a planiramo i da uradimo digitalni model i prepoznavanje rukopisa kralja Milana na osnovu teksta ovih pisama. To znači da će svaki sledeći kraljev rukopis računari moći automatski da prepoznaju među stotinama hiljada različitih stranica, čak iako ne postoji drugi dokaz da se zaista radi o kraljevom rukopisu. Sa naučne tačke gledišta, već samo to ovim pismima daje ogroman značaj.“

Za verifikaciju autentičnosti i značaja pisama novinari su se obratili Suzani Rajić, šefu katedre za Istoriju srpskog naroda u novom veku Filozofskog fakulteta u Beogradu: „Pisma su od prvorazrednog značaja i svakako će uticati na poimanje srpske istorije krajem XIX veka i na to kako doživljavamo kralja Milana. Pisma su nepoznata i autentična. Velika je stvar što su sada dostupna javnosti. U njima kralj Milan izlaže čitav državno-politički program svom sinu, podučava ga kako bi trebalo da postupa u vladanju, otkriva mu tajne koje je saznao u vladarskim i diplomatskim krugovima Beča i savetuje ga kako da naoruža Srbiju pred velike promene koje dolaze u Evropi“.

Udruženje Adligat planira da se obrati najstručnijim naučnim institucijama u zemlji kako bi pisma dobila naučnu obradu i ušla u korpus znanja našeg naroda o sopstvenoj prošlosti. Planirano je njihovo objavljivanje u formi monografije.

U Kutku porodice Obrenović u Udruženju Adligat mogu se videti gardarober i toaletni sto sa stolicama kraljice Natalije Obrenović, prvi poznati rukopis petogodišnjeg kneza Mihaila Obrenovića i knjige iz kneževe lične biblioteke, štap kralja Milana i mnogi drugi predmeti. U okviru ovog Udruženja otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Pročitajte i: Čovek koji je znao da menja stvarnostIzvor: www.dobrevesti.rs