Više od 40 pozorišnih predstava na Tašmajdanu krajem juna!

, KULTURA

Ovog leta, beogradska pozorišta biće nalik onom iz antičkog doba – svoje predstave održaće na otvorenom. U organizaciji Grada Beograda i Sekreterijata za kulturu, pozorišna delatnost koja je prekinuta 11. marta usled pandemije virusa, biće ujedinjena na jednoj, jedinstvenoj sceni pod okriljem Beogradske letnje scene.

Stadion „Tašmajdan“ postaje novi teatar, a publika će uživati u preko 40 predstava svih beogradskih pozorišta kao i u predstavama nezavisnih produkcija. Repertoar obuhvata najpopularnije predstave koje će se igrati svake večeri i to, od 18h predstave pozorišta za decu po ceni od 250 dinara, a od 21h za odrasle po ceni od 500 dinara. Svi medicinski radnici imaće besplatan ulaz i time će se odati jedna vrsta zahvalnosti za sva njihova zalaganja u borbi sa aktuelnom situacijom. Kapacitet gledališta je 500-700 ljudi.

„Mi glumce sada vraćamo, a neka se publika potrudi da ispuni sedišta“

Na konferenciji za medije, upravnik Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja i Sekretar za kulturu Ivan Karl, složili su se da bi ovaj vid organizovanja manifestacije mogao da postane tradicija. Aleksandar je istakao da je ovo jedinstvena prilika da u otvoreno pozorište dođe i publika koja do sada nije negovala takvu naviku i da je do sada prodato već 500 ulaznica za njihove predstave. Oni su se potrudili da njihov mjuzikl „Mama Mia“ tehnički isprati sve stavke i na ovoj novoj pozornici.

Upravnik Ateljea 212, Novica Antić poručio je da je pozorišna umetnost „baza i osnova ljudskog života i da ova akcija to i dokazuje“. Njihovo pozorište će odigrati prvu predstavu „Seviljski Berberin“ 30.juna, komičnu operu Đoakina Rosinija u režiji Ivice Klemenca.

Beogradsko dramsko pozorište vraća se pred publiku 27. i 28. juna od 21h sa jednim od najgrađivanijih projekata (čak 10. nagrada) u proteklom periodu, predstavom „Trpele“ koja obrađuje jednu od najzastupljenijih društvenih tema – nasilje nad ženama. Direktor ovog pozorišta Jug Radivojević, rekao je, da su bez obzira na situaciju njihove probe bile nastavljane putem aplikacije Skype. „Mi glumce sada vraćamo, a neka se publika potrudi da ispuni sedišta“, rekao je na kraju konferencije.

Jugoslovensko dramsko pozorište izvešće svoju nagrađivanu predstavu „Lorencačo“ 5. i 6. jula, zasnovanu na istorijskom događaju ubistva firentinskog vojvode Aleksandra di Medičija.

Da li ćemo bar na tren doživeti atmosferu starogrčkog izvođenja predstava u polukružnom kamenom teatru, ostaje nam da vidimo. Sve karte za predstave su već u prodaji na biletarnicama svojih pozorišta, a kupovina će biti moguća i pred samo izvođenje.

Autor: Jelena Noveski