Otputujmo mislima … u Austriju!

, KULTURA

Zadovoljstvo koje stvara upoznavanje novih mesta, kultura i načina življenja je neprocenjivo. Putovanja su veliko bogatstvo koje nema zamenu, a volimo da mislimo da veliki broj stvari u životu može biti zamenjen. Čak i onda kada nismo u prilici da odemo tamo gde nas srce i radoznalost zovu, možemo putovati – mislima i novim saznanjima. Pokušaćemo da vam dočaramo kakve sve lepote poseduje Austrija.

Ovom prilikom od istorijskog okvira reći ćemo da je Austija formirana 976. godine, a da je Beč njen glavni grad od 1156. godine. Uistinu, nije velika država, mada obiluje znamenitostima. Upoznaćemo vas sa nekima od njih.

Mesta i građevine koje treba da planiramo pri poseti su:

  • Hofburg palata u Beču
  • Grad Salcburg, čija je prva asocijacija Mocart
  • Crkva Hofkirhe u Incbruku
  • Španska škola jahanja u Beču
  • Šenbrun, palata u Beču koja ima čak 1440 soba
  • Belvedere, palata u Beču

Naša je praksa, a možete probati i vi, da prvo istražimo i isprobamo nacionalnu kuhinju i specijalitete, zvučne nazive sa menija, pa tako ćemo vam sada navesti par stvari koje vas u Austriji posebno mogu oraspoložiti, iznenaditi i zadovoljiti:

  • Mocart kugle, sasvim jasno da se mora probati
  • Bečka šnicla, koju uglavnom prati krompir salata prelivena sirćetnom i začinjena solju i biberom
  • Tefelspitz, junetina kuvana u goveđoj supi, koja se servira sa jabukama, renom i vlašcem
  • Saher torta, čokoladni užitak
  • Štrudla sa jabukama, savršena uz šoljicu kafe
Izvor: facebook.com

Ono što je zanimljivo i što nam se posebno dopada kod Austrijanaca jeste da obožavaju slatkiše, pa nije strano da zabrana slatkog pre ručka ne ostaje na snazi ukoliko se nađete u Austriji. Svi sladokusci bi, dakle, rekli božanstveno!
Mala napomena za one koji možda nisu znali – nedelja je dan za relaksaciju i neradan je dan, te svoju kupovinu već možete planirati svim ostalim danima.
Napravićemo vam sada malo osveženje i upoznati vas sa zanimljivim činjenicama vezanim za Austriju:

  • PEZ, slatkiš za koji ste sigurno bar čuli, izmišljen je u Austriji
  • Na centralnom bečkom groblju nalazi se 2,5 miliona grobnica, što je više od broja živih stanovnika u Beču
  • Najviši vodopadi visine od 380 m krase Austiju (Krimmler Wasserfälle)
  • Beč je 2016. godine proglašen za najbolji grad za život u svetu
  • Šivaća mašina „dolazi“ iz Austrije

Kada govorimo o Austriji, nezaobilazne su i ličnosti iz sveta muzike kao što su Haydn, Mozart, Liszt, Schubert, Schonberg, Webern, Berg, …
I Bečki operski bal, Novogodišnji koncert u podne, Bečka filharmonija predstavljaju divne asocijacije na Austriju, koja važi za zemlju balova: svako udruženje, profesija, ima svoj bal, pa postoje i balovi kao što su Bal lekara, Policijski bal, Bal poslastičara, čak i Bal beskućnika i Bal azilanata. Predivno, priznaćete!

Navedene nezaobilazne stavke svakako su prva pomisao, ali da bi se upoznala kultura i srž jedne zemlje, savetujemo i obilazak sasvim nepoznatih mesta, sela i svakako neobavezno ćaskanje sa ljudima od kojih je vrlo moguće čuti nešto novo, zanimljivo.

Istražili smo neka zanimljiva, manje poznata mesta, koja zaista zovu na obilazak i uživanje. Izdvajamo tri:

Grad Bad Gastein


Nalazi se u planinama Hohe Tauern, udaljen je manje od 2 sata vožnje od Salcburga. Impresivna priroda i turističke ponude

Feldkirch

Gradić koji se nalazi nadomak granice sa Švajcarskom i Lihtenštajnom. Dvorac Schattenburg iz 13. veka je ukras ovog lepog mesta, gde možete planinariti, šetati po prirodi i opustiti se. Ko zna, možda otkrijemo još nešto!

Maria Wörth


Mesto na jugu Austrije, blizu granice sa Slovenijom i Italijom, koje zadivljuje priodnim lepotama i divnim prizorima.

Priču o zemlji koja uvek može staviti zarez ipak privodimo kraju, a gde ćete boljeg načina nego se prisetiti Pratera, zabavnog parka, gde je provod zagarantovan.

Izvor: britannica.com

Za ljubitelje zabave u drugom duhu, predlažemo planinu Grosglokner, koja može biti pravi užitak i za okorele bajkere i za ljubitelje visina i prirode. Grosglokner je najviši vrh u Austriji (3798m) i predstavlja raj za oči i dušu. Odličan izbor.

Nadamo se da vas je zabavio i zadivio prikazani delić Austrije, a ukoliko želite da podelite neku zanimljivost, dodate nešto, date kritiku – pišite nam!

Pročitajte i: Toni Montana se vraća na scenu – sprema se rimejk filma Scarface!

Autor: Jelena Luković

Izvori: www.furaj.ba, www.travelmagazine.rs, www.olbrih.blogspot.com,www.tumagazin.rs, www.duhoviti.com www.dunav.av

Foto izvor: shivatells.com