Portret rock uzora – Jon Bon Jovi

, KULTURA

Prava se zbrka stvori u glavi na pomen imena Bon Jovi. Da li mislim na čoveka, bend ili oba? Zapravo, kako bismo razumeli i na ispravan način učestvovali u himnama roka, trebalo bi da znamo i razumemo Bon Džovija kao ličnost za sebe, najpre.

Ovo nije tekst koji će vam hronološki opisati svaki detalj njegovog života i karijere i dati vam puno pomoćnih imena. Želimo da se upoznamo sa specifičnim tačkama, delovima života, a zatim porazmislimo i o svom. Na kraju, ukoliko nakon čitanja ovog teksta rešite da istražite još – učinjena je prava stvar!

Bon Jovi je pevač, tekstopisac, kompozitor, muzičar, čak i  glumac, rođen 2. marta 1962. godine u Nju Džerziju. Još u ranoj mladosti je počeo da se bavi muzikom, te je u svojih 16 sa školskim drugom Davidom Brajanom, klavijaturistom, osnovao ritam-blues cover bend Atlantic City Expressway. Džon je u svojoj mladosti bio član i ovih bendova: The Rest, The Wild Ones, The Lechers, John BonGiovi.

Bon Jovi je ličnost za koju bi mladi danas trebalo da čuju. Pored pohađanja nastave i bavljenja muzikom, radio je u piceriji, ne bi li skupio novac da uloži u muziku. Da ništa ne pada sa neba, potvrđuje zanimljivost da je 1978. godine pre koncerta Brusa Springstina, pred dvoranom prodavao njegove postere, kako bi imao za ulaznicu. Školu završava dve godine kasnije, napušta svoj grad i seli se u Njujork, gde je bio zaposlen kao portir (u studiju u kojem su snimali poznati muzičari  i koji mu je otvorio puteve za dalji uspeh), a jedno vreme radio je i u prodavnici ženskih cipela.

Iako je inicijalna ideja bilo ime „Tough Talk“, na zahtev izdavača, prva ploča je izašla pod naslovom „Bon Jovi“ 1984. godine. Bilo je to osvežavajuće za heavy-rock scenu. To je početak sjajne muzičke karijere velikog Bon Džovija. Točak koji danas ide velikom brzinom, ovako je počeo da se mota.

Oženjen je Doroteom, srednjoškolskom ljubavi i imaju četvoro dece.

Da je Džon velikog srca, potvrđuje i sledeće. Osnovao je mesto gde oni koji nemaju sredstava mogu da budu nahranjeni bez i jednog novčića, a to je „Soul kitchen“. Tu oni koji imaju da plate, mogu dati donaciju, a oni koji nemaju dobijaju obrok tako što zauzvrat volontiraju. Ideja je da se ljudima koji nisu u mogućnosti sami da obezbede obrok to obezbedi, ali ne samo to, već i da se ljudi vrate ljudima, da se upoznaju međusobno i povrate ljudske vrednosti koje su neopravdano izgubile kompas. Džon i sam provodi vreme volontirajući u kuhinji, a uzimanje autograma i tome slično nije u duhu ove organizacije, koja živi još od 2006. godine. Ovo je način na koji Bon Jovi pomaže zajednici i verujemo da će to biti jedno od lepših saznanja danas.

Uzgred, pomenuli smo da je jedno od zanimanja Bon Džovija i gluma, pa evo par filmova ako ste u dokolici danas:

  • 1. New Year’s Eve
  • 2. Moonlight and Valentino
  • 3. The Leading Man
  • 4. Little City
  • 5. Homegrown

Za slučaj da ste danas u pokretu, sledi par pesama:

  • 1. Limitless
  • 2. I’ll sleep when I’m dead
  • 3. The more things change
  • 4. Someday I’ll be Saturday night
  • 5. Have a nice day

Istina je da potret zavisi od ugla posmatranja, mada ćete priznati da ima prilika koje su pozitivne sa koje god strane gledali. Hajde da vratimo ljudskost u modu! Hajde da vratimo neke stare pesme! Hajde da unapredimo svet! Hajde da se malo ugledamo na prave ljude, prave stvari!

A za kraj jedan dobar savet:

Pročitajte i : Šta su tačno kič i šund i da li smo osuđeni na njih

Autor: Jelena Luković

Izvori:www.en.wikipedia.org

www.biography.com

www.muzika.hr

Foto izvor:

www.instagram.com