Reč urednice: Vi ste najduža veza u svom životu

, REČ DVE

Tekstovi urednika magazina uvek predstavljaju pozdrav pred ulazak u novih tridesetak dana naših života. Oduvek sam ih volela, nikada preskakala i trudila se da iz svakog izvučem neku baš strava stvar koju ću zgužvati i staviti u džep.

Kao urednik magazina ne volim da prosipam pamet i zaista se nikada nisam osećala preterano odgovorno za pozdrav koji ću vam uputiti pred ulazak u novi mesec. Čitali ste o mnogo čemu i ako bacim pogled preko ramena ne znam da li je uopšte bilo materijala koji ste, osim da zgužvate, mogli da stavite u džepove.

Međutim, ako gore navedeno zaista funkcioniše tako i ako iz ovog pozdrava treba da prigrlite nešto, neka to onda pred ulazak u maj bude ovo.

Vi ste najduža veza u svom životu. Iz tog razloga, ne samo da je poželjno, već je i neophodno da najviše vremena, truda i žrtve podnesete upravo odnosu sa samima sobom. Nema tog partnera, osobe iz porodice, prijatelja ili kolege kojem ste potrebni više nego sebi ili koji je važniji od toga da mirno spavate i lepo ručkate. Svaki promašaj koji dozvolite sebi u tom smislu vaša je zasluga. Znam kako zvuči, ali tako je. A tako je jer niste na vreme u korenu presekli sve toksične odnose, nego ste ih ćutanjem zalivali i oni su narasli. I nastaviće da rastu sve dok ih zaista ne iščupate. S početka može biti nezgodno, ali na duže staze je tako oslobađajuće!

Da bi prethodno navedeni odnosi mogli da funkcionišu, neophodno je, da se ne lažemo, zaista mnogo toga. Generacijski smo suviše razmaženi da bismo izbegli sakrivanje iza toga da to nije to ili nismo srodne duše ili neko nije pravi. Zaboravili smo jedinu važniju stvar od potrage za idealnim partnerom, a to je biti idealan partner. Suđeno je samo onima koji su spremni da se odreknu dela svog ja zarad nekog mi. U svakom odnosu. Zato najpre ulažite u sebe, kao idealnog partnera. Nećete se pokajati i u svakom trenutku ćete znati da ste uradili sve što se od vas očekuje.

Da, u odnosima se očekuje. Nemojmo bežati od toga. Mislim, zašto bismo? Očekujete li vi? Naravno da očekujete! Je l’ ste probali nekada da budete upravo ono što očekujete od drugih? Probajte. Možda vas pokušaj da ispunite svoje zahteve natera da spustite kriterijume. Umemo da preteramo, znate već…

Kao što sam rekla, vi ste najduža veza u svom životu. U skladu sa time, ne pristajte na manje od onoga što dajete. A trudite se da uvek date onoliko koliko očekujete da vam se da.

I nemojte misliti da ćete uspeti da drugima budete idealni, ako najpre niste idealni sebi.

Ljubav ne znači mržnja. A ljubav i mržnja često, koliko god da zvuči kontradiktorno, imaju isti razlog. Sve i da se dogodilo da pored uloženih napora niste postigli odnos kakav ste očekivali, pružite ruku i raskinite taj obavezujući ugovor. Lupite pečat, počupajte iz korena i idemo dalje.

Ne zadržavajte se na lošim odnosima, jer iz njih rastu loše emocije. Iz loših emocija loš san, iz lošeg sna sve ostalo loše. A ako ste odlučili da negujete najvažniju vezu u svom životu, vezu sa sobom, počnite odsecanjem lošeg.

Autor: Emilija Milovanović