PROGRAM DIGITALNE TRANSFORMACIJE PKS

, BIZNIS, IT

Na javni poziv Centra za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije za program podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji, tokom nepuna dva dana prijavilo se 150 kompanija. SPEED Program, razvijen kao neposredni odgovor na situaciju nastalu zbog pandemije korona virusa, podrazumeva dvodnevnu online besplatnu konsultantsku podršku sertifikovinih stručnjaka za digitalnu transformaciju. Tokom obuke svaka kompanija ima priliku da na osnovu svojih potreba dobije konkretne savete i edukaciju kako da uz pomoć digitalnih tehnologija poveća prodaju i produktivnost.

“Javni poziv je raspisan 8. aprila za kompanije sa 5 do 250 zaposlenih iz svih oblasti privrede i trebalo je da bude otvoren do kraja meseca. Nismo očekivali ovakav odziv. CTD već dve godine organizuje program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća u svim fazama i oblastima rada. Očigledno je da je potreba za drugačijim organizovanjem poslovanja u aktuelnim okolnostima, podigla motivaciju srpskih preduzeća da unaprede znanje u oblasti digitalizacije”, kaže Filip Mrdak, rukovodilac Centra za digitalnu transformaciju PKS, čije je osnivanje, kao i aktuelni SPEED Program, podržala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kroz projekat Razvoj privatnog sektora u Srbiji u okviru Nemačke razvojne saradnje.

“U narednom periodu naši konsultanti za digitalnu transformaciju počeće da rade sa prvih 100 prijavljenih preduzeća, a mi ćemo pokušati da nađemo način da i 50 ostalih, za koje trenutno nema mesta u programu, dobiju istu podršku”, objašnjava Mrdak.

Većina prijavljenih kompanija ima 10 do 15 zaposlenih i bavi se trgovinom, a uglavnom su zainteresovane za edukaciju u oblasti e-prodaje i digitalne komunikacije sa potencijalnim kupcima. Među prijavljenim kompanijama ima i onih koje se bave drugim delatnostima i žele da digitalne tehnologije i načine komunikacije primene u proizvodnji ili organizaciji poslovanja uz rad od kuće, koji je sada masovno prisutan.

Pročitajte i: Vlada Srbije pokreće platformu za domaće IT kompanije u borbi protiv COVID-19

Izvor: Razvoj privatnog sektora u Srbiji