5 zanimljivih činjenica o Rusiji

, KULTURA

Zemlja babuški, piroška i žestoke votke

Današnja priča nas vodi u bratsku Rusiju, u susret Putinovoj pomoći našem vojnom i zdravstvenom sistemu.

Gledajući crtani o princezi Anastasiji, po istorijskoj priči o Romanovima sinula mi je ideja da pokucamo našoj pravoslavnoj braći na vrata i unesemo malo duha kulture i tradicije na naše područje i predstavimo vam pet zanimljivih činjenica o ruskom narodu.

1. „Rusima votka, isto što i nama rakija“  ili „Votka se pravi od krompira“
Zapravo votka i nije toliko popularno piće u Rusiji, kao što mnogi to misle. Votka im je samo sastavni deo na listi „od čega se napiti prilikom izlaska“. Rusi takođe obožavaju rakiju, isto koliko i mi, a o pivu i da ne govorimo. Jednostavno smo slični jako po tom pitanju. Pored Rusije, votka je za nacionalno piće proglašena u Poljskoj i u Holandiji. Nastala je 1450. godine pod nazivom „vruće vino“, a zapravo ona je za niže slojeve naroda pravljena destilacijom krompir pirea, a za više slojeve su korišćene kvalitetne žitarice, raž i pšenica, odnosno prirodni zaslađivači.


2. U slučaju da vam zatreba
Prilikom upoznavanja Rusi nikada ne pružaju ruku. Retko se pri susretu ljube u obraz jer to smatraju izrazom bliskosti, tako da ukoliko ne želite da vas pogrešno protumače najbolje je da blago naklonite glavu i pozdravite svog sagovornika. Takođe, Rusi se „skromno“ smeju, retko pokazuju zube dok se smeju jer po njihovom mišljenju „zube pokazuju samo krvoločne zveri“. Takođe Rusi su veoma romantični i pravi su kavaljeri. Drage dame, ako mislite da su kavaljeri davna prošlost, grešite. Nemojte se iznenaditi ako vam muškarac sa kojim ste prvi put izašle pokloni buket cveća jer je to kod Rusa potpuno normalno.

3. Maslenica-praznik palačinki
 Jedan od možda najlepših praznika u svetu, proslavljaju baš Rusi. Maslenica je paganski praznik koji je ruska pravoslavna crkva odlučila da zadrži. Naime ovo je praznik u kome se veruje da „blini“ ili palačinke donose sreću samim tim što oblikom i bojom podsećaju na sunce, čemu oni pridavaju još veći značaj. Ovaj sedmodnevni praznik se Rusi trude da provedu najveselije moguće u izobilju jela i pića, što podrazumeva da se i palačinke spremaju na razne načine i sa raznim nadevima i namazima, kako slanim tako i slatkim. Izobilje smeha i radosti krase ovaj divan praznik, a na kraju sedmog dana oni spaljuju lutku od sena jer veruju da će tim običajem prizvati proleće. Nakon završetka praznika narod se trudi da od narednog ponedeljka počnu veliko čišćenje ili uskršnji post, gde će se i duhovno i fizički pročistiti od prethodne vesele nedelje.


4. Preopterećenost politikom
Rusi kao da ne znaju da je politika tabu tema. Kod njih je sasvim normalno da vas osoba koju ste skoro upoznali pita „kakva je trenutno situacija u vašoj zemlji“ ili „gde ste se krili tokom bombardovanja“. Nekima pak bude glupo da vas to pitaju odmah pa to pitanje sačuvaju za neki drugi dan. Takođe i njihova opsednutost Putinom ne treba da vas uznemirava, jer oni samom pričom o njemu smatraju da mu odaju priznanje.

5. Babuške, suvenir bez koga prosto ne možete da se vratite iz Rusije
Ruske babuške su one male kutijice koje otvaramo dok ne dođemo do poslednje najmanje lutkice, simpatična zamisao sa velikom tradicijom. „Matjorke“ ili babuške su glavni simbol majčinstva i plodnosti i smatra se da rasklapanjem najveće bake idemo redom po ženskoj lozi, pa sve do praunuke. Danas ljudi babuške uglavnom čuvaju kao ukras u kući, međutim, one su nastale sa idejom da budu i igračke namenjene najmlađima. Specifičan dizajn babušaka vežba senzorne, motorne, mehaničke i intelektualne sposobnosti dece, a mogu biti od pomoći ukoliko decu učite brojevima. Takođe kada ih poklanjate nekoj porodici kao suvenir, to može imati jako veliki značaj jer se smatra da toj porodici želite puno sklada, blagoslova i sloge, tako da je ovo ujedno idealan poklon novopečenim supružnicima.


Pročitajte i: Lady Gaga i najveće svetske zvezde pevaju za ZEMLJU! Koncert ONE WORLD: TOGETHER AT HOME na E! kanalu 19. aprila!

Izvori: CDM, Mogi, Sputnik Srbija, Odeontravel

Autor: Katarina Petrak