Top 5 ilustrovanih knjiga koje ćete obožavati

, KULTURA

Ilustrovane knjige, iako su nešto ređa pojava u izdavaštvu, veoma su cenjene i primamljive za čitanje, ali su jednako popularne kao i klasična izdanja. Ono što im daje poseban šarm su neverovatni grafički prikazi, crteži, skice, slike, koje dodatno upotpunjuju doživljaj samog čitanja. U nastavku teksta predstavićemo pet trenutno najpopularnijih i najlepše ilustrovanih knjiga kojima možete dopuniti svoju biblioteku.

RAJNHARD KLAJST – NIK KEJV, SMILUJ MI SE

Ova knjiga je namenjena isključivo ljubiteljima lika i dela muzičara i frontmena grupe Bad Seeds – Nika Kejva. Ona predstavlja polu-biografski grafički roman čije ilustracije podsećaju na strip, a opisuju život i karijeru ovog popularnog pevača. Klajst svojim grafikama zadire duboko u Kejvovu ličnost, kombinujući stvarno i imaginarno, stvarajući mešavinu tekstova i likova koje je preuzeo iz njegovog stvaralaštva. Nik Kejv je za ovu knjigu svojevremeno izjavio: „Bliže istini od bilo kakve biografije, sasvim sigurno. Ali, da se zna, nikad nisam ubio Elajzu Dej.“

DŽORDŽ R. R. MARTIN – LEDENI ZMAJ (ilustrovao Luis Roho)

Na prvi pogled će vam se učiniti da je ova knjiga namenjena deci, ali to nije slučaj. Ova kratka priča obogaćena nestvarnim, a opet realističnim Rohovim ilustracijama, podsetiće vas na Martinovu magiju pripovedanja, a dopašće vam se čak iako niste tipični ljubitelj „Igre prestola“. Knjiga nas vodi u vreme pre događaja iz serijala „Pesme leda i vatre“ i opisuje prijateljstvo devojčice Adare, „zimskog“ deteta i njenog zmaja, ledenog stvorenja za koga se verovalo da je samo mit, ali i tragedije jedne porodice u ratnim vremenima. Ilustrator Luis Roho će svojim neverovatnim grafičkim detaljima podstaći vašu maštu i možda vas podstaći da probudite umetnika u sebi.

Pročitajte i: Nadežda Petrović: Jedina žena čiji lik krasi srpsku novčanicu

MARIJA HESE – FRIDA KALO, JEDNA BIOGRAFIJA

Buran i turbulentan život ove meksičke slikarke i predstavnice nadrealizma je dosta poznat široj javnosti, a ilustratorka Marija Hese je na papir prenela njegovu neobičnu lepu, emotivnu stranu. Svaki detalj iz događaja Fridinog života ilustracijama su predstavljene tako da budu nesvakidašnje, unikatne, inspirisane naglašenim bojama i posebnim motivima koje se nalaze na Fridinim slikama, i da na taj način prenesu emociju čitaocu. Osmišljene su tako da prenesu osećaj razumevanja i saosećanja svega što je ovu umetnicu nosilo kroz život. Marija Hese u svojoj knjizi naglašava: „Ovo nije knjiga o stvarnom životu Fride Kalo, niti o životu koji je ona izmislila. Ova knjiga je mešavina dva života, jer verujem da je u nekim aspektima Fridina realnost bila zanimljivija od njene fikcije, dok mi je u drugim draža istina koju je ona htela da nam ispriča.“

DŽ. R. R. TOLKIN – HOBIT (ilustrovao Alan Li)

Tolkinova trilogija „Gospodar Prstenova“ svakako je jedna od najprodavanijih, najčitanijih i najpopularnijih knjiga na svetu. Ali pre Frodovih avantura, u „Hobitu“ ćemo upoznati njegovog starog rođaka Bilba Baginsa, i proći putem njegovih doživljaja kroz Srednju Zemlju. Knjigu je ilustrovao višestruko nagrađivani grafički umetnik i konceptualni dizajner Alan Li, sa preko 60 grafičkih ilustracija od kojih su neke rađene vodenim bojama, te tako izgledaju kao prava umetnička remek-dela. Njegov vizuelni pogled u Srednju Zemlju deluje bajkovito, bogato detaljima, pa će vas sigurno vratiti u detinjstvo. Na našem tržištu trenutno je moguće nabaviti samo englesku verziju ove knjige.

NEIL GAIMAN – NEVERWHERE, THE ILLUSTRATED EDITION (NIKADOĐIJA, ilustrovao Kris Ridel)

Još jedan višestruko nagrađivani grafičar i ilustrator Kris Ridel svojim ubojitim, mračno obojenim detaljima crno-belih skica ukrasio je popularni bestseler moderne fantastike, englesku verziju „Nikadođije“iz 2016, autora Nila Gejmena. Radnja knjige smeštena je u London, gde upoznajemo Ričarda Mejhjua, mladog biznismena čiji se život zauvek menja kada se susretne sa devojkom neobičnog imena Lady Door, koja ga uvlači u mračni, alternativni, podzemni svet čudovišta i svetaca, ubistva iz senki, u mesto gde čak i anđeli žive. Ričard se pridružuje mladoj osvetnici u svojoj misiji, a na čitaocu je da proceni koliko će ga to iskustvo promeniti. Između realnosti i fantazije opisane kao „Alisa u zemlji čuda“ za odrasle Ridelove skice se savršeno uklapaju u maštovitost čitave priče. Takođe, ovu knjigu možete naći u engleskoj verziji na našem tržištu.

Sve navedene knjige možete kupiti na sajtu Delfi knjižara, www.delfi.rs.

Pročitajte i: Korona oborila cenu STANOVA u Srbiji za 20 odsto

Autor: Aleksandra Petković

Dodatni izvor: Delfi knjižare, www.delfi.rs

Foto izvor: www.delfi.rs