Tri umetnika koji su to postali preko noći

, KULTURA

Imate osećaj za umetnost ali je vaša profesija sušta suprotnost od onoga čemu ste potajno naklonjeni? Nema potrebe klonuti duhom, jer ovaj karantin može biti prava stvar pa možda čak i od presudnog značaja za vas, samo da se malo više posvetite slobodnom vremenu i umesto spavanja nakon završenog posla, a uz pomoć trenutno jedinog kolege, laptopa, kompjutera ili tableta, možete utrošiti vreme na pametiniji način i sa malo kreativnosti otkriti mnoge privilegije interneta kao i obilnog sadržaja kreativnih aplikacija koje vam vaš računar nudi. Ne budite lenji. Čak možete uzeti i najobičniju HB olovku i uz pomoć web instruktora na Youtubu naučite lake poteze crtanja do savršenstva. Naime, mi vam predstavljamo troje profesionalnih umetnika čiji su se životi promenili bukvalno preko noći.

Jean Michel Basquiat, ulični prodavac razglednica

Pre nego što je postao svetski poznat umetnik Jean Michel bio je beskućnik koji je svoju mizarnu dnevnicu za opstanak zarađivao prodavajući razglednice u Washington square parku, krajem 70-ih.
Pobegavši od kuće sa nepunih 15 godina, svoj dom je zamenio ulicom a krevet klupama, ali ipak kako bi preživeo smislio je način na koji je prodavao preko stotinu razglednica, čija je moć ležala u spoju akvarela, crteža i tekstova. U isto vreme Michel se bavio i uličnom umetnošću tj. street artom sa svojim drugom Al Diazom potpisivajući se pod pseudonimom „Same old shit“.
1979. godine u svojim devetnaestim godinama Michel je imao sreće da u restoranu naleti na čuvenog slikara Andy Warhola kome je prodao par svojih razglednica. Oduševljen Michelom, Andy je uspeo da mladog čoveka uvede u svet vrhunske umetnosti, nepovratno, promenivši tok njegovog života zauvek.
Nažalost, posledica odrastanja na ulici je tragična smrt predoziranjem nedozvoljene supstance, heroina. Michel je umro mlad u svojoj 27. godini.

Pročitajte i: Petnaest filmskih zanimljivosti iza kamere

Nan Goldin, šanker

Fotografkinja Nan Goldin poznata je po beskompromisnim i nefiltriranim „društvenim portretima“ američkih supkultura kao i javnom prikazivanju o borbi protiv HIV-a 80-ih.
Rođena je 1953. godine ali zbog teškog detinjstva se odlučila na veliki korak, pobegavši daleko od svog doma. Kao tinejdžerka je svoju ranu mladost provela po hraniteljskim porodicama. Sa samo 15 godina je uspela da se upiše na koledž umetnosti fotografišući sopstvene portrete. Iako je do kasne mladosti eksperimentisala sa drogom ona se 70-ih preselila u New York gde je šankerskom platom podmirivala dugove za stanarinu.

 „Radila sam kao šanker u malom zgusnutom baru na Time Square-u.“

Za ovu umetnicu danas, od velikog značaja je bio taj period kada je, kako kaže, zbog struke bila u dodiru sa mnogim prostitutkama i uličnim bandama koje su prolazile neizmenično kroz kafić, pod maskama normalnih ljudi. Što dokazuje i njen sam rad koji se bazirao na teme seksa, romantičnih slomova, lgbt kulture, zavisnosti tj. na ljude sa društvenih margina.

Tracey Emin, prodavačica iz butika i mladi tutor


Umetnica iz malog primorskog gradića, koja je zanemarivši školu svoje jutarnje časove provodila ispijanjem kafe u obližnjem kafiću. Kako je sa 14 godina život nije mazio jer je postala žrtva nasilja tako se do svoje rane 16 godine, zbog razočarenja, prepustila seksu sa potpuno nepoznatim osobama. Devojka koja je ljubav prema slobodi iskazivala u disko plesovima kroz objektiv kamera, čiju je ljubav publike zadobila mini filmovima.
Međutim, kasnije je uvidela da je ples postao krvavo zarađen dinar u kom ti je telo meso. Odlučivši da se preseli u London, odlučila je da završi fakultet, koji joj je dalje bio samo validan uzorak u napretku karijere. Nakon padova u životu, kao što su silovanje, spontani pobačaj, doba kada je po završetku fakulteta bila beskućnik bez želje za životom i konačnom kulminacijom kada je dobila nervni slom, Tracey doživljava ponovno rođenje, time što uspeva kao slikarka da pridobije pažnju omladine čiji će kasnije i tutor biti. Mada i nasuprot burnom životu Tracey objašnjava da joj je želju za umetnošću probudio čist seks, kontroverzno zar ne?


„Provela sam ceo svoj život boreći se protiv onoga što sam trebala biti.“
– Tracey Emin

Pročitajte i: Tesla isporučuje besplatne respiratore bolnicama širom sveta

Po sažetku svih ovih ličnosti slobodno možemo da kažemo da vas vaša pozicija na poslu deklariše kao uzornog građanina, a da li ste vi zadovoljni klasičnim životom ili ne nije na nama da sudimo. Na vama je da otvorite oči i da makar u ovom karantinu uzmete i oslobodite kreativnu stranu vaše savesti.

Autor: Katarina Petrak
Izvor i foto: Dazed, Wikipedia, Instagram, Artsy.net