YouthNOW Preporuka za trening od kuće

, LIFESTYLE

Kako se korona virus širi globalno, on utiče na ekonomske, zdravstvene i socijalne sfere ljudskog života. Svima je preporučeno da ostanemo kod kuće i moramo da se odreknemo mnogih stvari. Teretane, kao mesto gde se lako i brzo širi zaraza, su zatvorene. Mnogi su prekinuli svoje treninge i oprostili se od savršenog tela za leto. Nema potrebe za tim, jer postoji bezbroj saveta pomoću kojih možete trenirati u svojoj kući.

Postoji veliki broj vežbi za celo telo koje možete raditi uz minimalnu opremu, čak i kardio. Bryan Goldberg, sertifikovani personalni trener, na prvom mestu predlaže „burpee“ vežbu snage. On tvrdi da ne postoji toliko jednostavnih vežbi koje su toliko efikasne kao ova. Burpee se koristi u treninzima snage ali i kao deo kardio treninga. Postoji dosta dostupnih video tutorijala kako ovu vežbu izvesti pravilno. Na osnovu vašeg nivoa kondicije radite koliko možete, za početak je 5-10 sasvim dobra osnova. Zatim ako želite trening za celo telo nastavite sa istim brojem sklekova, čučnjeva i alpinista. Ponovite nekoliko puta, koliko vam vaša kondicija dozvoljava, i uradićete lagan trening sa celim telom. Ukoliko vam ove vežbe iz nekog razloga ne odgovaraju, imate još uvek pozamašan izbor.

Pročitajte i: Kako organizovati učenje na daljinu tokom karantina?

Različite vrste čučnjeva, sklekova i trbušnjaka uvek možete raditi kod kuće a izuzetno su praktične i efikasne. Mnoštvo fitnes instruktora deli besplatne savete i video tutorijale na svojim instagram i youtube profilima. Takođe, dostupne su razne aplikacije koje nam pomažu u vežbanju. Sve što je potrebno je volja. Uz malo kreativnosti možete napraviti svoju mini teretanu. Iskoristite stolice kao rekvizite, flaše vode kao tegove i slično. Uz malo istraživanja, internet je pun korisnih ideja.

Evo nekoliko aplikacija koje će vam sigurno biti od pomoći: keelo, freeletics bodyweight, sworkit, workout trainer i seven. Takođe, svi hvale knjigu „You are your own gym- Manteshwer“, koju možete preuzeti online.

 Ukoliko želite da smršate, čak i za to postoji besplatan online kurs: https://www.thecampster.com/rs/onlajn-kurs/besplatni-kurs-mr%C5%A1avljenja-prihvati-izazov-269?fbclid=IwAR2Or1GZxHHMOGQcocaL7yY2fIGGNTLglby0BwNyF7zbkcvWlTMoU6wApzM

Ne postoji izgovor, napravite atmosferu za vežbanje, obucite se udobno, uzmite prostirku i možete da počnete. Dovoljno je izdvojiti samo 20 minuta dnevno. Trening većinu asocira na nešto iscrpljujuće i mučno ali uopšte ne mora da bude. Sve zavisi od vas, olakšajte sebi i učinite vežbanje zanimljivijim.

Nebitno je gde trenirate, i dalje je veoma važno da vodimo računa o zdravlju i da imamo navike kao što su higijena tela, zdrava ishrana i san. Čuvajte sebe i vodite računa o zdravlju i svom imunitetu. Srećno!

Autor: Sofija Bogosavljev

Fotografija: flo.health