Evo kako Kinezi koronavirusom izbegavaju domaći

, IT, LIFESTYLE

Kineski učenici u Vuhanu, u Kini, ocenili su DingTalk aplikaciju jednom zvezdicom kako bi je uklonili sa App Store-a zbog školskih zadataka tokom epidemije koronovirusa. To je novija, veoma korisna aplikacija za timski rad na daljinu, kreirana od Alibaba Group.

Ova aplikacija koristi inovacije u IT i klaud tehnologiji i omogućava i obezbeđuje timski prostor, upravljanje zadacima, zajedničku komunikaciju, praćenje prisustva i onlajn odobrenja. Takođe, ima i Ding Fitness, gde je  omogućen pristup HealthKit zdravstvenim podacima, tako da se vaše kolege mogu takmičiti sa vašim dnevnim koracima.

Veoma je korisna nastavnicima i poslodavcima za publikovanje posla i praćenje napretka, a i učenicima i studentima jer mogu da pohađaju onlajn nastavu. Virtuelne učionice omogućavaju nastavnicima da vode časove putem sesija uživo i direktno komuniciraju sa učenicima putem videa ili tekstualnog dopisivanja.

Na hiljade recenzija sa jednom zvezdicom poslato je u App Store, sa nadom da aplikacija bude ukinuta, kako kineski učenici ne bi radili školske zadatke tokom epidemije koronavirusa. Tada je rejting pao sa 4,9 na 1,4 zvezdica od 5 zvezdica. Neki od komentara su: 

Frustriranost zbog pokvarenog odmora: Niko ne voli da bude bombardovan od šefa na odmoru. Neophodno je reći da tehnologiju ne treba zloupotrebljavati i koristiti da bi svojim poslom okupirali život.“;

 „Bez domaćih zadataka: Deca imaju život van škole. Ja u potpunosti razumem da treba da ostanu u toku sa radom jer nisu u školi, ali šta ako je neko od vaših članova porodice zaražen koronavirusom? Vi biste želeli da budete sa njima. Deca, koja su van škole, mogu biti sa članovima porodice da bi im pomogli protiv bolesti.“; i: „Zamislite da imate domaći zadatak dok je moguće umreti od bolesti.“  

Međutim, neke kritike sa jednom zvezdicom upućuju da treba podići opravdanu zabrinutost za aplikaciju, zbog njenog navodnog prikupljanja ličnih podataka i labavih postavki privatnosti. 

Apple je uklonio recenzije aplikacije koje su lažirane ili simulirane. Na kineskim društvenim mrežama, DingTalk je navodno molio korisnike da zaustave kampanju lošeg ocenjivanja pošto to ova dobra aplikacija ne zaslužuje. Pisalo je: „Ja sam star samo 5 godina, molim vas, nemojte me ubiti.”

Aplikacija nije skinuta sa App Store-a uprkos velikom naporu kineskih učenika. Malo je verovatno da će biti skinuta jer je koriste milioni preduzeća i organizacija, a i to je jedna od nekoliko aplikacija koja je doživela porast potražnje pošto su milioni kineskih radnika ohrabreni da ostanu kod kuće kako bi sprečili širenje koronavirusa. Iako ima puno zaraženih, broj novih infekcija je počeo da se smanjuje nakon mera suzdržavanja.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje na App Store-u za iPhone, iPad i Apple Watch.

DingTalk na iPhone-u:

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated
A screenshot of a cell phone

Description automatically generated
A screenshot of a cell phone

Description automatically generated
A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Autor: Katarina Ranković

Izvori:

www.independent.co.uk

apps.apple.com

Slike: apps.apple.com