Srpska premijera filma MATER na 48. Festu

, KULTURA

Nakon svetske premijere na prestižnom Black Nights filmskom festivalu u Talinu, debitantski igrani film MATER mladog hrvatskog reditelja Jure Pavlovića ostvariće svoju srpsku premijeru na FESTU, u okviru glavnog takmičarskog programa. Premijera je zakazana za 1. mart, sa početkom u 19:30 u Kombank dvorani. Reprize su najavljene za 2. mart u 12:00 i 3. Mart u 21:00.

MATER, prvo dugometražno ostvarenje reditelja koji je za film PIKNIK osvojio nagradu Evropske filmske akademije za Najbolji kratki metar 2015. godine – intiman je i beskompromisan, pun dalmatinsko-hercegovačkog humora, portret složenog odnosa između majke i ćerke u poslednjim danima i satima provedenim zajedno.

Film prati Jasnu koja nakon mnogo godina dolazi u svoje rodno mesto u južnoj Hrvatskoj, kako bi se pobrinula za svoju bolesnu majku Anku koja umire. Iako je fizički onemoćala, Anka i dalje zauzima dominirajući stav koji Jasnu vrlo brzo vraća u stanje preplašene devojčice. Hoće li Jasna smoći snage da se suoči sa svojom prošlosti ili će još jednom pobeći glavom bez obzira?

MATER je tinjajuća refleksija o gubitku, opraštanju i bolu, primer provokativnog i bolno iskrenog nezavisnog filmskog ostvarenja.

Glavnu ulogu tumači glumica i dramska prvakinja Daria Lorenzi Flatz dobitnica velikog broja nagrada i priznanja među kojima je i Zlatna Arena za najbolju glumicu, dok je uloga dominatne majke pripala prvakinji hrvatske filmske i pozorišne scene – glumici Nevi Rošić. Ostale uloge tumače lokalni stanovnici. Kao i nagrađivani PIKNIK, film je montirao srpski montažer Dragan Von Petrović. Srpski producent je Biljana Tutorov za novosadsku producentsku kuću Wake Up Films.

Izvor i Foto: Agencija KomunikArt