Greta Thunberg – u fokusu filmskog objektiva

, KULTURA

Šesnaestogodišnja aktivistkinja za zaštitu životne sredine, Greta Thunberg, naći će se u centru radnje dva  nova dokumentarna filma ove godine. Dok su druga deca u detinjstvu gledala bajke o prinčevima i princezama, Greta je svoje vreme provodila uz emisije o topljenju Arktika i ugroženim polarnim medvedima. Tvrdi da joj se to urezalo u pamćenje i da je neprekidno razmišljala šta ona može da uradi da reši taj problem.

Greti je sa 11 godina dijagnostifikovan Aspergerov sindrom, kao i selektivni mutizam, koji znači da govori samo kada je to potrebno, a kako i sama kaže, oseća da je ovo pravi trenutak da se njen glas čuje. Počela je da beži iz škole i ispred zgrade Vlade protestuje u cilju podizanja svesti o ekološkoj krizi koja vlada. Ubrzo je postala veganka i prestala da putuje avionom, a na samit Ujedinjenih nacija putovala je 15 dana, brodom. Prethodne godine susrela se sa brojnim političarima i naučnicima i bila je učesnik nekih od najbitnijih događaja, poput više sednica Ujedinjenih nacija, kao i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Iako ima samo 16 godina, ona je jedna od najpoznatijih i najuticajnijih ličnosti na planeti, a detalji njenih početaka, protesta i života kao mlade aktivistkinje pojedini mediji su odlučili da zabeleže na filmskom platnu.

 Američki streaming servis Hulu potvrdio je da će svetlost dana do kraja 2020. godine ugledati dokumentarni film Gretakoji prati mladu aktivistkinju još od prvog školskog štrajka u Stokholmu, sve do njenih internacionalnih protesta i klimatskog samita Ujedinjenih nacija u New Yorku. Projekat je ugovoren odavno i prati Gretin put do ličnosti poznate celom svetu.

Pored ovog filma, BBC je najavio novu dokumentarnu seriju koja prati Gretu na njenom proputovanju, beležeći govore kojima je u prethodne dve godine uticala na podizanje društvene svesti o ekološkoj krizi. Na svom putovanju Greta se srela sa brojnim naučnicima, ali i političkim liderima i biznis magnatima.

Rob Liddell, glavni i odgovorni producent izjavio je da su klimatske promene verovatno najvažniji problem trenutno u našim životima, i da će pokretanje ove teme i putem TV serijala omogućiti podizanje svesti kod većeg broja ljudi. BBC još uvek nije objavio kada će početi sa prikazivanjem.

Pripremila: Aleksandra Aničić