DA LI JE WINDOWS 7 ZAUVEK IZGUBLJEN?

, IT

Podrška za Windows 7 je prestala 14. januara 2020. godine od strane kompanije Microsoft. Objavljeno je da tehnička podrška i softverske ispravke iz usluge Windows Update, koje pomažu u zaštiti računara, više nisu dostupne, kao i da će srodne aplikacije biti uskoro obustavljene. Da li to znači da je Windows 7 zauvek izgubljen?

Činjenica je da se Windows 7 može i dalje koristiti, računar će nastaviti da radi, ali će bezbednost biti nesigurna. Jedino rešenje je nadogradnja na Windows 10 kao najnovijem operativnom sistemu. Trošak incidenta može biti dosta veći od cene nadogradnje. Sa druge strane, stotine miliona ljudi koristi ovaj stari operativni sistem i oni čine 26% korisnika PC sveta. Jedno istraživanje je pokazalo da ga koriste zbog finansijskih razloga ili navika.

Uprkos prestanku podršci, izgleda da će Windows 7 potrajati jednu do dve godine jer Google podržava Chrome na ovom operativnom sistemu do barem sredine 2021. godine. Free Software fondacija, u peticiji „Upcycle Windows 7“, traži da se Windows 7 ponudi korisnicima kao besplatan softer u okviru GitHub-a da ne bi bila ugrožena bezbednost korisnika. Pretpostavlja se da su milioni korisnika spremni da plate za produženu podršku, pa je zbog toga Microsoft Office ponudio ovu uslugu do 10. januara 2023. godine. Nemačka je spremna da 2023. godine uslugu plati 886 hiljada dolara za godinu dana, a Irska 1,2 miliona dolara za podršku tokom 2020. godine.

Po fondaciji Free Software, Microsoft nema šta da izgubi ako Windows 7 ponudi kao besplatan softver. Preduzeća, koja su platila podršku, morala bi da nastave da plaćaju podršku, kupovala bi bez ikakvih proizvoljnih ograničenja i ne bi plaćala samo licencu.

Međutim, Microsoft bi mogao da izgubi potencijalne korisnike Windows-a 10 i profit od produžene podrške za Windows 7. Korisnici koji se bave biznisom mogu da dobiju dodatnu godinu podrške sa određenim verzijama Windows-a 7. Takođe, opasnost je i to što je dobar deo Windows 7 koda prenesen u Windows 10. Inače, kompanija Microsoft je odbila da prokomentariše predlog peticije.

Ako uz navedene opasnosti kažemo i da Windows 10 ima sve više korisnika, zasigurno se može reći da je malo verovatno da će se Windows 7 uskoro pojaviti kao besplatan softer u okviru GitHub-a. 

Autor: Katarina Ranković

Izvori:

theverge.com

theregister.co.uk

techradar.com

pcpress.rs

Slike:

pixabay.com

theverge.com